Rotvälta

Rotvälta
Serie Ådalen
Författare
Medverkande
Förlag Lind & Co
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor398
Vikt566 gr
Utgiven2020-10-13
SABHc
ISBN 9789179033361

Utsedd till 2020 års bästa deckare och bästa nordiska kriminalroman.

Nominerad till årets bok 2021.

Olof var bara fjorton år när han erkände mordet på en tonårsflicka, Lina Stavred.

Tjugotre år senare svänger han av E4:an i Ångermanland, in på småvägarna som leder till hans barndomshem. I duschen hittar han sin pappa död, mördad med en jaktkniv.

Polisen Eira Sjödin har just återvänt till uppväxtens Kramfors, för att finnas till hands för sin mamma. I undersökningen av mordet på Olofs far kommer hon allt närmare sitt eget liv.

Eira var nio år när Lina mördades.

Olof var pojken i hennes mardrömmar.

 

TOVE ALSTERDAL är en av Sveriges främsta spänningsförfattare. Hennes böcker är prisbelönta i flera länder och ges ut på tjugofem språk.

Rotvälta är den första boken i en ny serie som utspelar sig i Ådalen, i det norrländska skogslandet vid Ångermanälvens strand.

 

"En helt uppslukande berättelse, engagerande och spännande,där decennier av lögner når ljuset. Fantastiskt bra!"
Eva Åström, Expressen

"Tove Alsterdal levererar, både när det gäller spänning och språk. Hennes målande metaforer ger kalla kårar."
Aftonbladet söndag

"Det bästa med den här fantastiska romanen är att det nu bara dröjer bara ett år innan nästa Tove Alsterdalbok ligger på bokhandelsdiskarna."
nissescherman.blogspot.com

"Tove Alsterdal är bra på att väva berättelser och gå på djupet i människors skrymslen och vrår, likt en storm orsaka rotvältor där sanning och det vedertagna ställs i nytt ljus."
Ingemar Nilsson, NSD

"Det är en deckare som lågmält och svidande vackert lyckas gestalta mer än ett brott: här finns svensk historia, en förfallen folkhemstanke, och en övergiven landsbygd."
Lotta Olsson, DN

"I denna bygd finns också händelserna i Ådalen 1931, när militären sköt demonstrerande arbetare, ständigt närvarande. Och Alsterdal väver ihop intrig, historia och geografi på ett så vackert sätt att jag aldrig har längtat till Höga kusten som jag gör nu. Dessutom bjuds på en upplösning som inte är riktigt väntad. Men så är det ju Tove Alsterdal som är författare, ett kvalitetsmärke." Mats Palmquist, BLT

"Av alla tretton-på-dussinet-deckare som fortfarande vräks ut från tryckpressarna, sticker Tove Alsterdal ut som läsvärd kvalitet. Hon binder ihop då och nu, politik med privatliv, till en välskriven och tänkvärd väv av spänning.
Kerstin Särneö, Magasin M

"Smart intrig och en suggestiv stämning som inte släpper greppet en enda sekund.
Maria Näslund, Tara

"Kvaliteten på böckerna i den svenska deckarboomen är minst sagt skiftande, men Tove Alsterdal är en av genrens bästa. Hennes mångbottnade spänningsromaner belyser dessutom alltid ämnen som bränns."
Damernas Värld

 

Om Blindtunnel (2019):  

"Drivet, känsligt, mästerligt."
Västerbottens-Kuriren  

"Få kan berätta som Tove Alsterdal. Hon har ett helt eget språk och en vardaglighet i tonfallet, och berättar om människor som inte är renodlat onda eller goda, det är mänskligt och just därför nästan mer skrämmande."
Dagens Nyheter  

"Alsterdal är en av Sveriges bästa författare i dag, utan tvekan"
Västerbottens Folkblad