Järnnätter

Järnnätter
Serie Kuopio
Författare
Medverkande
Förlag Lind & Co
GenreUtländska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor325
Vikt493 gr
Utgiven2020-08-18
SABHce
ISBN 9789179033163

Vädret såg ut att bli klart imorgon. Flygväder. Den tanken satt hårt rotad, den flimrade förbi trots att freden hade kommit. Anna smekte sin dotters huvud. Fred hette det.  

Människoödena i ett flerfamiljshus i den lilla finska staden Kuopio återspeglar händelserna den varma sommaren 1940. Vinterkriget är i färskt minne och det ryktas om ett nytt krig. Som tvillingmor är Anna fast i hemmet, nedtyngd under bördan av att sörja för att familjen har varma kläder och mat för vintern. Hon får hjälp av svägerskan Hilda maken Lassi, frigiven från fängelset, har svårt att uthärda sina minnen från kriget och duger inte till familjeförsörjare. Men barnen måste ha mat och svärmor tas om hand. Det blir den nya grannen, servitrisen Helvi, som blåser in nya vindar i Annas liv. Men finns det egentligen några fria val för Anna?  

Järnnätter skildrar arbetarkvinnornas liv under en tid som präglas av krig och rädsla. Finns det utrymme för drömmar och individualitet när livet är fyllt av hårt arbete och oro för de barn som kanske måste sändas ut i krig? Järnnätter är den andra delen i Kuopioserien om Finlands närhistoria.  

SIRPA KÄHKÖNEN (f. 1964) är författare och ordförande för finska författarförbundet samt f.d. ordförande för Finlands PEN. Lind & Co har tidigare givit ut hennes fackbok Livsöden i Finlands bortglömda fångläger samt romanerna Granitmannen och Brudar i svart, den första delen i den hyllade Kuopiosviten om hemstaden i östra Finland. Romanerna är delvis baserade på händelser i hennes egen släkt.  

"Järnnätter är en underbar bok!"
BTJ

"Detaljrikedomen i denna vardagshistoria har fyllt varje sida med must och märg. Översättaren Mattias Huss har fångat det finska språkets nyanser i sin utsökta tolkning till svenskan."
Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet  

"Sirpa Kähkönen tillhör den finska litteraturens elitgarde, den grupp som beströs med priser och lovord."
Etelä-Saimaa  

"Sirpa Kähkönens roman Brudar i svart är något så ovanligt som en trohjärtad berättelse. Dessutom om en tung tid i Finlands moderna historia, ifall man nu haft någon lätt."
Jan-Olov Nyström, Norrbottenskuriren