Ensamhet i sällskap: Två romaner

Ensamhet i sällskap: Två romaner
Serie Modernista klassiker
Författare
Medverkande
Förlag Modernista
GenreUtländska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor584
Vikt0
Utgiven2023-03-29
SABHce
ISBN 9789178933549

Två moderna klassiker av en efterkrigstidens Jane Austen

Barbara Pyms skarpa och färgstarka porträtt av den engelska landsbygden med dess excentriska karaktärer, och inte minst hennes kvicktänkta hjältinnor, har fått henne att kallas en modern Jane Austen. Denna volym samlar två av hennes mest framstående - och underhållande - romaner.
Titeln Förträffliga kvinnor [1952] syftar på ett syrligt uttryck (»excellent women«) som den tidens män kunde använda om ogifta kvinnor som utförde enklare sysslor i kyrkor. En sådan kvinna är Mildred Lathbury, som är i trettioårsåldern och lyckligt självständig. Men så anländer ett par nya grannar, och Mildred finner sig till sin stora förvåning indragen i romantiska intriger.
Romanen Höstkvartett, utgiven 25 år senare, skildrar fyra ogifta kontorsarbetare - två kvinnor och två män - som närmar sig pensionsåldern. De är framför allt kollegor, inte vänner. Men det visar sig att de trots allt har en del gemensamt, och när deras respektive planer går i stöpet spirar vänskapen - och dolda romantiska intressen kommer till ytan.
I svensk översättning av Jane Lundblad.

BARBARA PYM [1913-1980] var en engelsk författare. Under 1950-talet skrev hon en rad sedeskildrande romaner som fick författaren och kritikern Philip Larkin att jämföra henne med Jane Austen. Av dessa har Förträffliga kvinnor förblivit den mest lästa och älskade. Efter ett längre uppehåll blev romanen Höstkvartett en stor återkomst. Den nominerades till Booker-priset, och när Times Literary Supplement samma år frågade en rad framstående författare vem de ansåg vara 1900-talets mest underskattade kollega var Barbara Pym den som fick flest röster.