Vår ekonomi : en introduktion till samhällsekonomin

Vår ekonomi : en introduktion till samhällsekonomin
Författare
Förlag Norstedts Akademiska Förlag
GenreEkonomi
FormatKartonnage
SpråkSvenska
Antal sidor520
Vikt0
Utgiven2005-07-07
SABQa
ISBN 9789172274358
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Den tionde upplagan är kraftigt omskriven och moderniserad. Klas Eklund förklarar: ”Vår ekonomi har sitt ursprung i de stora debatterna om Sveriges framtid som fördes för 10–15 år sedan: Hur skulle Sverige komma till rätta med sina stora problem, den höga inflationen, det låga sparandet, den svaga tillväxten? Framställningen färgades av den tidens debatter om fast växelkurs och statsskuldsproblem.”


Sedan dess har Sverige gjort en u-sväng. Vi har blivit medlemmar i EU, växelkursen är rörlig, finansmarknaderna avreglerade, statsfinanserna har fått nya regler och Riksbanken ett inflationsmål. En lärobok som ska ge en praktisk och begriplig introduktion till svensk ekonomi och ge förståelse för Sveriges framtida utmaningar måste utgå från den nya situationen.


Det gör den nya utgåvan. Boken har fått fler kapitel, nya ekonomporträtt och faktarutor. Behandlingen av de tidigare ekonomisk-politiska kontroverserna har skrivits om med utgångspunkt i dagens verklighet och den globala ekonomins utmaningar. Ny ekonomi, valutamarknader och globalisering får en mer fullödig redovisning. Alla faktauppgifter har uppdaterats till och med 2003 och boken har fått ny, lättläst layout. Även studiehandledningen, litteraturlistan och internetadresserna har uppdaterats.

”Nu är Vår ekonomi en fullt modern bok”, säger Klas Eklund. ”Jag hoppas att den ska bli en lärobok för 2000-talet.”