Superhjälte på hett plåttak

Superhjälte på hett plåttak
Serie Akissi
Författare
Medverkande
Förlag Epix
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Vikt0
Utgiven2015-11-01
SABuHci
ISBN 9789170895418
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Akissi ställer ständigt till det för sig. Hon är uppfinningsrik och företagsam, och då går det fel ibland. Som när hon vill slippa få jobbiga flätor och därför ordnar med löss i håret ... eller när hon i hemlighet skaffar sig en liten levande mus som keldjur. Busflickan Akissis upptåg bygger mycket nära på författarinnans egen barndom i 70-talets Elfenbenskusten. Detta är det andra seriealbumet om Akissi.

Marguerite Abouet föddes 1971 i Abidjan, den största staden i Elfenbenskusten, som ligger i Västafrika vid Atlanten. När hon var tolv år skickade föräldrarna henne till Frankrike för att skaffa sig en bra utbildning, och hon bor numera där.Hennes första serie, Aya från Yopougon (tecknad av Abouets make Clément Oubrerie), som började ges ut 2005, handlar om en ung kvinna i Abidjan. Aya blev en stor framgång med över 300 000 sålda exemplar enbart i Frankrike. Vid sidan om att skildra Ayas fortsatta liv i hittills sex böcker har Abouet gett ut hittills åtta serieböcker om den lilla tjejen Akissi, också hon från Abidjan.

Ayas och Akissis värld bygger i mångt och mycket på Abouets barn- och ungdomsminnen från Abidjan på 1970- och tidiga 1980-talet, innan landet slets itu av militärkupper och ett tio år långt inbördeskrig, som för närvarande bara delvis verkar ha bedarrat.

Abouet skildrar ett mycket vardagligt Afrika, varmt men absolut inte idealiserat och långt ifrån gängse västerländska klichéer och katastrofbilder.