Demokratiseringsprocesser : nya perspektiv och utmaningar

Demokratiseringsprocesser : nya perspektiv och utmaningar
Författare
Förlag Studentlitteratur AB
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor289
Vikt0
Utgiven2014-05-15
SABOcgaa
ISBN 9789144088952
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Varför utvecklas vissa länder men inte andra till väl fungerande demokratier? Är det ekonomisk utveckling, en viss uppsättning institutioner, en gynnsam medborgarkultur, stödjande internationella förutsättningar eller samarbetande politiska eliter som avgör? Kan alla länder i världen bli demokratier, eller är vissa stater dömda att för alltid styras av auktoritära regimer?
I denna uppdaterade upplaga av Demokratiseringsprocesser presenteras och granskas de viktigaste teoretiska och empiriska bidragen inom forskningen om demokratiseringsprocesser. Författarna introducerar centrala begrepp som demokrati, modernisering, transition, konsolidering och diffusion, samt visar hur forskningen har utvecklats från den tidiga efterkrigs- tiden fram till idag. Även motsatsen till demokrati – olika varianter av samtida auktoritära styrelseskick – diskuteras.
Den nya upplagan ger rikligt med hänvisningar till den omfattande demokratiseringsforskningen, samt presenterar olika slags mått på demokratisk och politisk utveckling, opinionsundersökningar och vetenskapliga tidskrifter. Boken är särskilt lämplig för kurser i statsvetenskap, sociologi, internationella relationer, utvecklingsstudier, Europastudier samt freds- och konfliktkunskap.
Andra upplagan