September

September
Författare
Förlag Natur & Kultur Digital
GenreSvenska berättare
FormatEbok (EPUB)
SpråkSvenska
Antal sidor303
Vikt0
Utgiven2013-01-14
SABHc
ISBN 9789127135482
<blockquote>

Den &auml;r vacker, gripande och skriven med en f&ouml;runderlig l&auml;tthet.

Ingalill Mosander, Aftonbladet

</blockquote>

Det b&ouml;rjar i fel &auml;nde: p&aring; sjukhuset. Kvinnan i s&auml;ngen &auml;r &auml;nnu inte 42.

S&aring; vecklar ber&auml;ttelsen om hennes liv ut sig. Fr&aring;n barndomens ekande pr&auml;stv&aring;ning p&aring; S&ouml;dermalm till studierna i Lund. Det &auml;r femtiotal och i litteraturkretsarna finns br&aring;dmogna unga m&auml;n och kvinnor som talar med sl&auml;pig r&ouml;st.

Hon bildar egen familj och v&auml;ljer att g&ouml;ra allting tv&auml;rtom: barn, liv och r&ouml;relse! Men hon slits ocks&aring; mellan rollen som mor och det intellektuella liv som hon en g&aring;ng dr&ouml;mde om. N&auml;r hon s&aring; sm&aring;ningom b&ouml;rjar f&aring; syn p&aring; sig sj&auml;lv, ja d&aring; &auml;r slutet redan ofattbart n&auml;ra.

<em>September</em> &auml;r en gripande romanfantasi om en moder som gick bort alldeles f&ouml;r tidigt och en &ouml;msint genomlysning av ett kvinnoliv.

<strong>Kristoffer Leandoer</strong> &auml;r f&ouml;rfattare, &ouml;vers&auml;ttare och litteraturkritiker. Han har givit ut en rad b&ouml;cker, bl.a. poesi och litteraturkritik. Ess&auml;boken<em>&nbsp;Mask&nbsp;</em>nominerades till Augustpriset i fackboksklassen 2010, och romanen&nbsp;<em>September</em>&nbsp;(2013) hyllades av en enig kritikerk&aring;r. 2016 var han aktuell med&nbsp;<em>De f&ouml;rsvunna b&ouml;ckernas bibliotek</em>.

&nbsp;

<blockquote>

Vill bara ber&auml;tta hur mycket jag uppskattade din bok September. Att s&aring; d&auml;r leva sig in i sin egen mor och f&ouml;rvandla henne till romangestalt tycktes mig som ett alldeles om&ouml;jligt projekt. Oftast &auml;r det ju j&auml;ttesv&aring;rt att alls se sina f&ouml;r&auml;ldrar som m&auml;nniskor som andra, som n&aring;got annat &ouml;ver huvud taget &auml;n Mamma och Pappa, givna och odiskutabla storheter. Men du genomf&ouml;r det s&aring; att det framst&aring;r som helt trov&auml;rdigt: den h&auml;r kvinnan kan ha funnits. Det blir p&aring; samma g&aring;ng imponerande och gripande, och det &auml;r ocks&aring; en kombination som borde vara n&auml;stan om&ouml;jlig.

Gun-Britt Sundstr&ouml;m, f&ouml;rfattare till Maken, i ett brev till Kristoffer Leandoer (publiceras med godk&auml;nnande fr&aring;n Gun-Britt Sundstr&ouml;m)

'September' &auml;r en roman men ocks&aring; en k&auml;rleksf&ouml;rklaring till en mamma som f&ouml;rsvann n&auml;r f&ouml;rfattaren var 16 &aring;r. H&auml;r finns inget dramatiskt &ouml;de, inget excentriskt, inget att g&ouml;ra upp med. Det &auml;r ett o&auml;ndligt vackert projekt, att ge plats f&ouml;r en m&auml;nniska bland m&auml;nniskor i v&auml;rlden, ett liv bland alla andra. Kristoffer Leandoer visar att alla m&auml;nniskor &auml;r v&auml;rda en bok i egen r&auml;tt. Jag l&auml;ser September som ett l&ouml;fte om att det &auml;ntligen, efter &aring;r av pappab&ouml;cker, randas en tid f&ouml;r m&ouml;drarna i svensk nutidslitteratur.

&Aring;sa Linderborg, Svenska Dagbladet

Det &auml;r naturligtvis en litet sorglig bok, men ocks&aring; mycket vacker. Kristoffer Leandoer &auml;r en litter&auml;r kameleont som beh&auml;rskar m&aring;nga stilar och niv&aring;er. Med &rdquo;September&rdquo; har han gjort en hyllning till den vanliga unika m&auml;nniskan som lyser och nynnar. Det sl&aring;r mig att hon st&aring;r s&aring; magnifikt i centrum att vi aldrig ens f&aring;r veta hennes namn.

Jonas Thente, Dagens Nyheter

Men hon hann bara bli 42 &aring;r innan sjukdomen besegrade henne. &Auml;nd&aring; finns det mera ljus &auml;n m&ouml;rker i ber&auml;ttelsen, den &auml;r vacker, gripande och skriven med en f&ouml;runderlig l&auml;tthet.

Ingalill Mosander, Aftonbladet

Det &auml;r vackert, gripande och det &auml;r en bok man inte kan l&auml;gga ifr&aring;n sig.

Tidningen Kulturen

'September' &auml;r en oerh&ouml;rt rik roman. Leandoers spr&aring;k &auml;r tempofyllt och n&auml;ra, hans perspektivskiften utf&ouml;rda med en ytterst k&auml;nslig precision. Portr&auml;ttet av mamman blir till slut s&aring; n&auml;rg&aring;nget att man finner sig st&aring; &ouml;ga mot &ouml;ga med livet sj&auml;lvt. Och d&ouml;den, den alltf&ouml;r l&auml;tta och definitiva. N&auml;r Leandoer skriver om mammans sista dagar &auml;r det s&aring; starkt att man n&auml;stan vill v&auml;nda bort blicken.

Stefan Eklund, chefredakt&ouml;r Bor&aring;s Tidning

Leandoer portr&auml;tterar en mycket sammansatt m&auml;nniska, lycklig i sin v&auml;rld, k&auml;nslig och slagf&auml;rdig men samtidigt djupt os&auml;ker och orolig. Hon dr&ouml;mmer om att f&aring; forska och skriva&hellip; Samtidigt &auml;r &rdquo;September&rdquo; ett l&auml;sv&auml;rt stycke nutidshistoria.

Dan Sj&ouml;gren, Hallands Nyheter

En &ouml;vertygande och drabbande svensk roman.

Trelleborgs Allehanda

Det &auml;r en elegant och fl&ouml;dande ber&auml;ttelse.

Pia Bergstr&ouml;m, Aftonbladet

Kristoffer Leandoers romanfantasi om sin egen f&ouml;r tidigt bortryckta mor &auml;r inte bara en hyllning till henne utan ocks&aring; till Stockholm. Den skrovliga stenen i balustraden uppe p&aring; Katarinav&auml;gen kan vara sk&auml;l nog att inte l&auml;mna staden&hellip;

Elsa Westerstad, Sveriges Radio

Denna sk&ouml;ra, s&auml;rskilda m&auml;nniska, som &auml;nd&aring; s&aring; v&auml;l speglar en samh&auml;llsutveckling som &ouml;ppnar d&ouml;rrar f&ouml;r kvinnor men inte befriar dem fr&aring;n deras historiska ok. Att inte synas, att inte g&ouml;ra sig m&auml;rkv&auml;rdig, &auml;r hennes arvedel. Lika fogligt f&ouml;rsonas romanens d&ouml;ende mamma med sitt &ouml;de.
Man kommer henne n&auml;ra. Man k&auml;nner vindpusten av ett liv som fladdrade f&ouml;rbi. Jag tycker mycket om &rdquo;September&rdquo;.

Bodil Juggas, Arbetarbladet

N&auml;r jag l&auml;ser Kristoffer Leandoers roman &rdquo;September&rdquo; funderar jag p&aring; f&ouml;rfattarens drivkraft och fiktionens f&ouml;rh&aring;llande till verkligheten. Eller, r&auml;ttare sagt, det g&ouml;r jag efter&aring;t, som ett s&auml;tt att tvinga mig sj&auml;lv att hitta analytiska redskap f&ouml;r min l&auml;supplevelse. Den &auml;r n&auml;mligen s&auml;llsamt ber&ouml;rande.

Oline Stig, Sydsvenskan

</blockquote>