fbpx

Prinsussan Klura och draken

Prinsussan Klura och draken
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor64
Vikt313 gr
Utgiven2004-09-10
SABHcf
ISBN 9789127087811
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Prinsussan Klura är en äkta prinsussa, med blåare blod än en vanlig prinsessa, tusen "klunningar" i garderoben och en egen orkester som spelar för henne när hon vill. Hon bor med sin pappa kungen och mamma "druttningen" i ett äkta "slutt" med torn och spiror och tak av guld som glänser i solen.

En dag kommer det bud till slottet att prins Kingelikong har tagits tillfånga av en drake. Och den enda som kan rädda honom är en prinsussa som är nio år, har långt ljust hår, blå ögon, fräknar och kan dansa rumba.

Prinsussan Klura antar utmaningen. I tre rider dagar rider hon mot soluppgången tills hon kommer till drakens håla. Där träffar hon prinsössan Börta och en massa andra prinsessor som också känt sig kallade att befria prinsen. Det blir hård konkurrens mellan prinsessorna. Men efter ett tag kommer Klura och Börta på att prinsen är dum och inte värd att räddas. Eftersom de ändå inte är intresserade av att gifta sig med honom och få halva kungariket, överlåter de räddningen åt de andra prinsessorna. Klura och Börta blir kompisar och rider sedan hem var och en på sitt håll.

En modern sagoberättelse i den klassiska sagans form. Passar för högläsning.

Ålder: 4–9 år

Översättning Barbro Lagergren

Tormod Haugen är författare och översättare, född i Trysil, Norge, 1945. Har skrivit en lång rad ungdomsromaner, varav flertalet finns på svenska. Han är en av de mest översatta norska författarna och finns utgiven på 19 språk. 1990 mottog han H.C. Andersen-plaketten. Det centrala temat i alla hans böcker är barndomen. Haugen själv ogillar att hans böcker försetts med åldersetikett. "Böcker är till för den som har lust att läsa dem", menar han.

Anders Kaardahl är en välkänd norsk barnboksillustratör. Har även illustrerat Georg och Gloria som kom i nytryck hos oss våren 2003.

Stäng meny