fbpx

Ansiktets ängel och den stora människan

Ansiktets ängel och den stora människan
Författare
Förlag Natur & Kultur Allmänlitt.
GenreReligion
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor102
Vikt0
Utgiven2001-04-18
SABCjz Swedenborg, Emanuel
ISBN 9789127081819
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Denna bok är en sammanfattning kring ett tema som tas upp i Lars Bergquists biografi Swedenborgs hemlighet. Den stora människan är Swedenborgs föreställning om människokroppen som en återspegling av Gud, samtidigt som kunskapen om människokroppen återspeglas i himmelska förhållanden.

Under Swedenborgs tid var människan alltings mått människokroppen sågs som en organism vars sinnrikhet inte kunde överträffas. I kroppens organ och dess olika funktioner återfinns mekanikens alla lagar, liksom fysikens och kemins vetande.

Den mänskliga anatomin var också ett symboliskt språk om Guds kärlek och människans uppgift. Gud uppfattas som den största av alla människor.

Swedenborg gör en syntes mellan det filosofiska och vetenskapliga vetande som fanns i hans samtid och de drömda dialoger han för med sina himmelska samtalspartner. Swedenborg var hela tiden sysselsatt med att bygga broar mellan dessa verkligheter och hans tankegångar har haft aktualitet även i vår tid, bland annat har CG Jung tagit stort intryck av Swedenborgs idéer.

Ansiktets ängel< tar upp komplicerade och fantasieggande föreställningar. Boken är för den skull inte svårläst, utan klar och koncentrerad i framställningen och har dessutom försetts med ett rikt illustrationsmaterial.

Stäng meny