Illustrerad bibel : återberättad och förklarad

Illustrerad bibel : återberättad och förklarad
Medverkande
Förlag Norstedts
GenreReligion
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor512
Vikt2620 gr
Utgiven2012-10-05
SABCb
ISBN 9789113043364
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Bibeln är världens mest kända bok. Själva ordet biblos betyder just bok, på grekiska. Illustrerad bibel är ett praktverk, som gjort för att väcka de fantastiska berättelserna och karaktärerna till liv för en bredare publik.

Den har kallats Böckernas bok. Tillkommen under en tidsrymd på mer än tusen år och med undantag för Koranen har inget annat litterärt verk haft ett sådant inflytande över människans historia och ett så långvarigt grepp om vår fantasi. Bibelns sidor rymmer poesi, myter, historia, lovsånger till Guds ära Här finns berättelser om svek, mord och krig sida vid sida med finstämda historier om kärleken som övervinner allt. Kungariken erövras och återerövras. Trolöshet och hat är oupplösligt förenade med förlåtelse och försoning.

Judar, kristna och muslimer räknar alla Abraham från Ur som sin andliga urfader, han är den första stora gestalten vi möter i Gamla Testamentet. Bibelns centrala teman, i grunden sprungna ur judisk-kristna erfarenheter, har för övrigt mycket gemensamt med de andra stora världsreligionerna som den gyllene regeln att bemöta andra såsom vi själva vill bli bemötta, liksom en tro på ett liv efter döden.
Under historiens gång har Bibeln inspirerat till storslagen konst och musik. De praktfullt illustrerade texterna från de medeltida klostren var undantagslöst bibeltexter. Michelangelos magnifika fresker i Sixtinska kapellets tak i Vatikanen i Rom är en enastående vision i bild av Bibelns berättelser, från skapelsen till domedagen. Kompositörer i alla tider har i oratorier, passioner, mässor, operor och andliga sånger inspirerats av Bibeln. Till och med vårt vardagsspråk är fyllt av bibliska uttryck.

Ändå är Bibeln för många, kanske de flesta, i Sverige idag en otillgänglig bok. Illustrerad bibel med sina vackra bilder, kartor, verk från de gamla mästarna, historiska föremål och fotografier är ett sätt att ändra på det.