Guvernörens hustru

Guvernörens hustru
Författare
Medverkande
Förlag Norstedts
GenreUtländska berättare
FormatPocket
SpråkSvenska
Antal sidor548
Vikt297 gr
Utgiven2009-08-13
SABHce
ISBN 9789113022505
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
17 januari 1865. Slutet på det amerikanska inbördeskriget är nära. Arton år har gått sedan emigrantskeppet Havets stjärna fraktade hungersnödens offer från Irland till New York.
I Baton Rouge, Louisiana, ger sig sextonåriga Eliza Duane Mooney ut på en vandring över den svårt sargade amerikanska kontinenten på jakt efter liten pojke som hon inte sett på fyra år, ett av de hundratals barn som tvingats delta i det grymma kriget.
Elizas vandring utlöser en rad händelser som får oanade konsekvenser för fler personer än henne själv: den kärlekskranke kartografen, den förrymda slavkvinnan, poeten och guvernörshustrun men kanske allra främst för guvernören själv, den mytomspunne irländske upprorsmaken James O'Keeffe. Han som dömts till döden, benådats, rymt, blivit krigshjälte och dekorerats. Nu håller O'Keeffes förflutna på att hinna i kapp honom.

Guvernörens hustru är en sinnrikt konstruerad historisk roman och samtidigt ett kollage av irländska ballader, skillingtryck och muntliga berättelser, buren av en stark poetisk kraft och en lekfull påhittighet. Joseph O'Connor har med Havets stjärna och Guvernörens hustru bidragit till den irländska emigranthistorien på samma sätt som Vilhelm Moberg bidrog till den svenska.

<u>Pressröster:
</u>
"Guvernörens hustru är en stor läsupplevelse, en stilistiskt mycket driven roman med ett betydande psykologiskt djup. Utdrag ur föregivet autentiska samtida dokument blandas med berättande kapitel där de olika huvudpersonerna kommer till tals, var och en med sin speciella ton och livssyn."
Lars-Håkan Svensson, Sydsvenskan