Svensk kulturkanon: Feelgood som berört

Emma Hamberg har skrivit många romaner, däribland flera inom feelgoodgenren. Arkivbild: Henrik Montgomery/TT.

Alice Lyttkens skrev feelgood som lika gärna hade kunnat utspela sig i dag och Emma Hamberg gör geniala karaktärsbeskrivningar.Det framhåller författarna Johanna Schreiber och Frida Malmgren, som drivit ”Feelgoodpodden”, i vår sommarserie om en svensk kulturkanon.

1. Agnes von Krusenstjernas Pahlensvit

”De sju böckerna som utkom mellan 1930 och 1935 kan beskrivas som en svensk och tidig version av ”Familjen Bridgerton”. Böckerna kretsar kring systrarna Angela och Petra von Pahlen och de känns fortfarande väldigt eskapistiska och erotiska. Typiska böcker för tonårstjejer och vuxna kvinnor som vill fantisera om romantiskt sex. Det känns också lite edgy att Agnes von Kusenstjerna med sin bakgrund skrev det här”, säger Johanna Schreiber.

2. Alice Lyttkens Ann Ranmark-trilogi

”Trilogin om den kvinnliga advokaten Ann Ranmark som skrevs under 1930-talet hade kunnat utspela sig i en feelgoodroman från i dag. Ann Ranmark är en osäker överklasstjej som utbildar sig till familjerättsadvokat. Ann vinner mål på mål, förälskar sig och får hjärtat krossat. Till slut vinner hon både kärleken och gör en framgångsrik karriär. Alice Lyttkens var en feministisk pionjär och en extremt produktiv författare som var verksam i över 30 år. Hon skrev också fantastiska fackböcker om svensk kvinnohistoria”, säger Frida Malmgren.

3. Denise Rudbergs “Väninnan”

“Denise Rudberg var Sveriges hetaste och glammigaste författare under början av 00-talet. Hennes debutroman “Väninnan” från år 2000 följdes av ytterligare fem böcker som utspelade sig kring Östermalm. Ett slags mörkare “Sex and the city” i bokform som hade tydliga teman som speglade samtida utmaningar för moderna kvinnor: psykisk och fysisk misshandel, alkohol- och drogproblem, ätstörningar och ofrivillig barnlöshet. Denise Rudbergs romaner innehåller glamour, humor och svärta. Alla bra feelgoodromaner måste innehålla ett visst mått svärta, annars blir berättelsen platt”, säger Johanna Schreiber.

4. Emma Hambergs “Baddaren” och “Je m’appelle Agneta”

“Emma Hamberg är ett geni när det gäller att skriva fram skruvade karaktärer som läsarna älskar. Hon har en väldigt unik och egen ton och skriver böcker som är som vuxensagor”, säger Frida Malmgren.

5. Caroline Säfstrands ”Sanningen om ostrondykerskan”

”Boken är en blandning av feelgood och klassisk relationsroman. Liksom i många av 2020-talets feelgoodromaner skriver Caroline Säfstrand om stressade storstadskvinnor som flyttar ut på landet för att de exempelvis ärvt ett hus. ”Sanningen om ostrondykerskan” är en av Caroline Säfstrands största succéer och har sålts till USA”, säger Johanna Schreiber.

Text: Ida Stiller/TT

Fakta: Svensk kulturkanon

I Tidöavtalet skriver regeringen och Sverigedemokraterna att man ska låta fristående expertkommittéer inom olika områden ta fram förslag på en svensk kulturkanon. Än har det inte skett. I sommar utser vi därför egna experter och ber dem ta fram en kanon utifrån sina specialistkunskaper.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,