Hybridförlag: ”piraya” eller möjliggörare?

Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll. Arkivbild: Henrik Montgomery/TT.

Ett system som iskallt utnyttjar människor med bokdrömmar eller en möjlighet för alla som vill ge ut en bok att faktiskt få göra det? Åsikterna om bokbranschens hybridförlag går isär.

Lukas Adamsson, förläggare på det lilla förlaget Adamsson & Löfgren, är kritisk till hybridförlag. I en debattartikel i Expressen lyfter han fram sin kritik.

– Jag tycker inte att hybridförlag är ett problem som koncept. Det är få nya författare som kommer in via traditionella förlag. Däremot är hybridförlagen gränslösa i hur de behandlar människor, det är så iskallt och de utnyttjar folk, säger han.

TT: Behöver det verkligen vara något fel i att betala för att bli utgiven?
– Om man betalar mycket tycker jag att det är fel.

Varnat för hybridförlagen

Författarförbundet har tidigare varnat för hybridförlagen. Dels för att författaren riskerar att drabbas av ekonomisk förlust om boken inte säljer, dels för att hybridförlag tjänar pengar på att författaren betalar för att bli publicerad och inte på bokens försäljning.

– Man betalar för mycket och får för lite. Hybridförlagen gör det dyrt att ge ut böcker och många känner sig lurade. Alla hybridförlag är inte så, men många, säger Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll.

Bristande redaktörskap är också ett problem när det handlar om hybridförlag, menar Grethe Rottböll.

– Om det hade funnits en duktig redaktör hade det kunnat bli en bra bok, säger hon.

”Väldigt vanligt”

TT: Hur vanligt är det att ni får frågor från personer som vill ha hjälp efter att ha använt sig av hybridförlag?
– Det är väldigt vanligt. Vi hinner inte svara på alla frågor om det. De vill komma ur kontraktet, för att göra en film till exempel, men förlaget äger rättigheten till boken.

Ett av de förlag som Lukas Adamsson nämner i sin debattartikel om ”bokvärldens pirayor” är Garay & Ekström.

– Vi vill erbjuda personer med bokutgivningsdrömmar att förverkliga dem. Det är frivilligt och inget vi lurar på någon, säger Melker Garay som är vd för Ekström & Garay.

”Vilseledande marknadsföring”

TT: Är ni transparenta mot dem som vill ge ut sina böcker hos er, angående kostnad och annat?
– Ja, det vore väl märkligt annars.

TT: Lukas Adamsson menar att det är vilseledande marknadsföring för att locka in betalande kunder när hybridförlagen anger att de också har traditionell utgivning. Hur ser du på det?
– Vi är tydliga med att lejonparten av vår utgivning är hybridutgivning.

TT: Vad betyder det i siffror: ”lejonparten”?
– Runt 95 procent av vår utgivning. Återstående fem procent är det som kallas traditionell utgivning. Men det varierar förstås från år till år.

Text: Ida Stiller/TT, Mats Almegård/TT

Fakta: Utgivningssätt

Vid utgivning på ett traditionellt förlag upplåter författaren rättigheterna för boken till förlaget. Författaren har dock rätt till ersättning och tjänar mer ju mer boken säljer.

Vid egenutgivning behåller författaren behåller författaren själv rättigheterna för boken och har rätt till alla intäkter från bokförsäljning. Författaren betalar själv kostnaderna i samband med utgivning.

Vid utgivning på hybridförlag upplåter författaren rättigheterna för boken till förlaget. Författaren går dock inte plus från första sålda bok. I stället betalar författaren förlagets första utgivning genom en summa eller att avstå ersättning. Boktuggs förtydligande: Däremot ska författaren behålla en större andel av försäljningsintäkterna än på ett traditionellt förlag som kompensation för finansieringen.

Källa: Författarförbundet

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL