Skapandet blev terapi för bokaktuella Sofia Vusir Jansson

För Sofia Vusir Jansson är skapandet långt mycket mer än pyssel. Det är nödvändigt, rentav livsviktigt. Fler positiva aspekter av skapande lyfter Sofia fram i sin nya bok Hidden Winter : Kreativitet, pyssel och inspiration för vintern.

När Sofia Vusir Janssons pappa dog stannade världen upp och hon visste inte hur hon skulle hantera vardagen i sorgen. När hon mitt i sorgearbetet, trots tveksamheter, valde att ta sig an ett hantverksuppdrag nådde hon en vändpunkt. Det enorma uppdraget innebar att hon satt 132 dagar i sträck, vid samma bord och vek pappersblommor. Om och om igen. För Sofia blev skapandet terapi, och det första steget mot att börja läka.

”Under den stunden skingrades tankarna för en liten stund. Det var så tydligt att själva görandet var läkande. Där någonstans hände något. Det blev ett sätt för mig att ta mig framåt och finnas till i det år som hade passerat sedan dagen då pappa lämnade oss.”

Sofia Vusir Jansson är fotograf, stylist, kreatör och författare. Hon skapar inredningar åt olika uppdragsgivare, arrangerar kreativa workshops och är just nu aktuell med en utställning i hantverkskonst på Sven-Harrys.
Att skapa med händerna har en erkänt positiv effekt. Forskning visar att skapande har stor betydelse i barns utveckling av motorik, kognitiva förmågor och socialt samspel. Men att skapa kan också vara tröstande, något som Sofia själv märkte efter pappans död där hon satt vid köksbordet och vek pappersblommor – dag ut och dag in.

Alla dessa och fler positiva aspekter av skapande lyfter Sofia fram i sin nya bok Hidden Winter: Kreativitet och inspiration för vintern. För Sofia är skapandet nämligen långt mycket mer än pyssel. Det är nödvändigt, rentav livsviktigt.

”Kreativitet är människans starkaste utvecklingsverktyg och jag tror att det kommer bli en av framtidens mest betydelsefulla egenskaper. Vi människor måste bli skarpa problemlösare för vår egen existens på den här planeten. Vi måste våga tänka långt utanför boxen och utanför rådande strukturer.”

I Hidden Winter ligger fokus därför på återbruk men även på äldre tiders hantverkstraditioner. Mycket av inspirationen kommer från Nordiska museets samlingar och vackra lokaler, dit Sofia fått exklusiv tillgång för att fota bilder till boken. Förutom att vara till brädden fylld med pyssel, DIY:s och inspiration lyfts olika aspekter av vad kreativitet är. Boken uppmanar till att se på världen med ny blick, att skaka av sig sitt vaneseende och inte låta sig styras av invanda strukturer. Att låta skapandet vara fritt, tillåtande och – när så behövs – läkande.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Pressrelease

Pressrelease

Vi publicerar utvalda pressreleaser för att kunna länka till dem i våra nyhetsbrev och notiser. Förlag och andra i bokbranschen är välkomna att skicka sina pressreleaser till tips@boktugg.se Kanske publicerar vi releasen, kanske gör vi en egen nyhet på den. Vi läser i alla fall alla inkomna nyhetstips även om vi inte kan svara på alla mejl.

tips@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,