Annie Ernaux: ”Mitt arbete är politiskt”

Annie Ernaux och bokförlaget Gallimards vd, Antoine Gallimard, vid pressträffen i Paris. Foto: Michel Euler/AP.

Annie Ernaux anser att ett ansvar följer med att ha tilldelats 2022 års Nobelpris i litteratur. Ett ansvar att fortsätta kampen mot alla slags orättvisor mot ”de dominerade”.

Det är en märkbart rörd Nobelpristagare som möter världspressen på bokförlaget Gallimard i centrala Paris. Hon som normalt håller sig undan litteraturens finrum står nu i dess absoluta centrum.

– Det här betyder enormt mycket för mig. Det är någonting alldeles oerhört, säger Annie Ernaux.

Den 82-åriga författaren säger att hon inte är säker på att kunna strukturera sina meningar med anledning av de starka känslorna.

– Jag ser Nobelpriset som att ha blivit given ett ansvar att fortsätta kampen mot orättvisor. Då menar jag alla orättvisor, vilka de än är. Orättvisor mot kvinnor eller de dominerade – som är en term jag lånat från Pierre Bourdieu.

Hon berättar att hon i den franske sociologen Bourdieus idéer fann auktoritet att uttrycka sin egen erfarenhet som klassresenär. Hennes till stor del självbiografiska författarskap har i sin tur inspirerat samtida franska författare som Didier Eribon och Édouard Louis.

Litteraturen ett verktyg

Annie Ernaux menar att skrivandet kan ses som ett slags aktion.

– Litteraturen är ett verktyg och en väg till kunskap. Den kan i sig påverka politiker i deras beslut och den kan nå sina läsare men den kan också nå utanför läsarkretsen. Jag vet att mina texter analyseras i olika sammanhang, säger hon.

Idén om litteraturen som politisk kamp får journalisterna på plats att be henne om ställningstaganden om världsläget. Annie Ernaux tar ”naturligtvis” ställning för aborträtten med anledning av den upprivna, nationella aborträtten Roe vs Wade i USA.

Hon får även frågan om den pågående revolten i Iran där många kvinnor protesterar genom att ta av sig huvudduken hijab i offentligheten efter att en kvinna mördats för att ”ha burit den fel”. I Frankrike har Annie Ernaux flera gånger tagit ställning för kvinnors rätt att bära slöja, vilket hon kritiserats för.

– Jag är helt och hållet för revolten i Iran, kvinnornas revolt mot denna absoluta begränsning som tvånget att bära slöja innebär. Samtidigt stöder jag friheten att bära slöja i Frankrike, där kontexten är en helt annat, säger hon.

Obekväm med pengar

Hon ombeds även kommentera extremhögerns framgångar i länder som Sverige och Frankrike.

– Det är naturligtvis något som oroar mig väldigt säger Annie Ernaux.

Men hon tror inte att det går att peka på en enskild anledning till rörelsens framgångar i Europa.

– Jag kan konstatera att den historiskt sett aldrig varit en plats för kvinnan, säger hon.

Annie Ernaux har inte hunnit fundera på det tal som hon ska hålla i Stockholm och hon vet inte vad hon ska göra med prispengarna.

– Jag har inte ett problem, men jag är obekväm med pengar. Jag är inte bra på att spendera dem.

Lagerlöf på läslistan

TT: Förutom Nobelpriset, vilken relation har du till Sverige?
– Sverige var det första landet jag besökte som ung författarinna. Det är ett land som alltid intresserat mig, dess kultur och litteratur.

TT: Kan du ge något exempel?
– Jag blir alltid osäker på om den jag nämner är norsk eller svensk, men det finns en författare jag har på min läslista: Selma Lagerlöf.

Annie Ernaux vet inte om president Emmanuel Macron har ringt för att gratulera henne.

– Jag har stängt av telefonen.

Och hon säger bestämt att hon inte tänker ändra sina planer för kvällen.

– Nej, jag ska inte göra något annorlunda, jag separerar de olika delarna av mitt liv.

LÄS ÄVEN: Här är böckerna av Annie Ernaux som finns på svenska

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL