19 september 2022 – en dag för böcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

📅 Utgivningar idag: Drygt 100 nya titlar hos Bokinfo, bland andra barnboken Pojken som byggde Stonehenge av Gustav Degerman. Idag kommer även Bortglömda platser / Forgotten places av Sara Starkström, en fotobok fylld med gömda och glömda platser i Sverige och några andra delar av världen. Boken Kriget mot kroppen av Erik Hemmingsson och Stina Wollter lär synas i olika sammanhang. Är titlar med en bokstav bra? X är titeln på den senaste boken av Pascal Engman. En bok som verkar rikta sig till nyvalda politiker men även andra är Handbok för politiker och politiskt intresserade av Lena Josefsson och Tove Lifvendahl. Mängder av intressanta titlar, vi får väl även nämna biografin Karl Gerhard : Estradör och provokatör av Kalle Lind.

🎂 Födelsedagar: Hjalmar Bergman (1883-1931) föddes denna dag. Han fick sitt genombrott med Markurells i Wadköping (som numera är public domain och därför utgiven på flera olika förlag). Även William Golding (1911-1993) föddes den 19 september. Hans mest kända verk är givetvis dystopiska romanen Flugornas herre, som för övrigt har premiär på Helsingborgs stadsteater i veckan. Fyller år gör även Sara Kadefors som fick Augustpriset 2001 för ungdomsromanen Sandor slash Ida. Har även skrivit flera böcker om Billie, senast Billie. Alla tillsammans (2018).

🏴‍☠️ Den 19 september firas Internationella piratdagen (eller möjligen Prata som en pirat) och Messmörets dag. Känns Sjöröveri och slaveri i Medelhavet av Dick Harrison som ett alltför allvarligt boktips i sammanhanget? Kanske passar bättre med något mer lättsamt som Sjörövar-Rakel och kapten Snorfinger av Martin Widmark. Vi hittar ingen boktitel med messmör men vi kan väl smöra med Smör : kärna, bryna, baka av Johan Hedberg där det utlovas ”recept, smörfakta och möten med några av Sveriges bästa smörhantverkare”.🎒 Stil och ergonomi. Sandqvist är ett nytt namn för Norstedts. Men det är ingen ny författare utan en svensk tillverkare av väskor och ryggsäckar. Tillsammans har de skapat en ryggsäck som ska säljas i Norstedts monter på Bokmässan. Vilket förlag satsar på en brandad Dramatenväska?


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: En av drygt trettio titlar som släpps idag är Templet i öknen : så köpte Qatar världens största sport av Olof Lundh som granskar det smutsiga spelet bakom fotbolls-VM. Mysigare läsning är då Teddybjörnen Fredriksson och tomten som satt fast av Lasse Berghagen. En något udda titel är Den häpnadsväckande historien om Georg von Ingenting av Cilla Börjlind och Rolf Börjlind kända sina samtidsdeckare visar prov på en helt annan sida av författarskapet som bär större likheter med tidigare filmmanus som Morrhår & Ärtor, Yrrol, Papphammar, Jönssonligan.

🎂 Födelsedagar: Den brittiska författaren Elizabeth Gaskell (Mrs Gaskell) föddes denna dag år 1810. Hon blev känd för sina romaner, biografier och noveller. Hennes mest kända verk är Nord och syd, Småstadsliv i Cranford och Hustrur och döttrar : en vardagsberättelse. Elizabeth kände Charlotte Brontë och skrev den första biografin om henne år 1857.

☕ Den 29 september är Kaffets dag. Dagens boktips blir därför Från kaffe till drink av Lisen Gren, Kaffeologi: Myter och forskning om en älskad dryck av Bertil Fredholm och Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti.🎦 Tom Hanks gav ut en novellsamling 2017. Nästa år (9 maj 2023) kommer hans debutroman The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece. Förlaget Knopf (imprint på Penguin Random House) beskriver den som en ambitiös berättelse om skapandet av en kolossal, stjärnspäckad, storbudge-superhjältefilm och den ödmjuka tecknade serie som inspirerade filmen. Annars är ju Tom aktuell som Ove.

🧸 På nytt jobb. I mitten av oktober 2022 tillträder Olivia Demant som förläggande redaktör på Lilla Piratförlaget. Hon kommer närmast från Bonnier Carlsen.

⚖️ Förtalsstämning. Författaren Pia Johansson släppte 2019 boken För ditt eget bästa där hon beskriver hur hon blivit fysiskt och psykiskt misshandlad och utsatts för sexuellt våld under flera år. Personerna i boken har gjorts anonyma för att inte peka ut någon. Men nu har hon stämts vid tingsrätten i Jönköping av sin exman för grovt förtal, skriver SVT. Han menar att hon hängt ut honom på ett sätt som gjort att han kunnat identifieras och att det kostat honom jobbet.

🎪 Bokmässa. Imorgon börjar Finlands äldsta litterära mässa, Åbo bokmässa, som fyller 32 år i år och pågår 30 sept-2 okt. Temat för 2022 är bildkonst. Runt 120 utställare och 600 medverkande deltar, bland dem svenska deckarförfattaren Tove Alsterdal. Åbo mat- och vinmässa arrangeras samtidigt och kan besökas med samma biljett.

💰 PEN-donation. Författaren James Patterson har gjort en rejäl donation till amerikanska PEN – 2 miljoner dollar (motsvarande 22,5 Mkr med dagens usla dollarkurs). Pengarna ska stärka PEN i arbetet med att försvara yttrandefriheten i USA och resten av världen. Patterson Family Foundation har nu skänkt över 100 miljoner dollar till läsfrämjande i olika former. Patterson har haft 260 böcker på NY Times bestseller-listorna och sålt över 400 miljoner exemplar.


Uppdateras under dagen …