19 september 2022 – en dag för böcker

📅 Utgivningar idag: Drygt 100 nya titlar hos Bokinfo, bland andra barnboken Pojken som byggde Stonehenge av Gustav Degerman. Idag kommer även Bortglömda platser / Forgotten places av Sara Starkström, en fotobok fylld med gömda och glömda platser i Sverige och några andra delar av världen. Boken Kriget mot kroppen av Erik Hemmingsson och Stina Wollter lär synas i olika sammanhang. Är titlar med en bokstav bra? X är titeln på den senaste boken av Pascal Engman. En bok som verkar rikta sig till nyvalda politiker men även andra är Handbok för politiker och politiskt intresserade av Lena Josefsson och Tove Lifvendahl. Mängder av intressanta titlar, vi får väl även nämna biografin Karl Gerhard : Estradör och provokatör av Kalle Lind.

🎂 Födelsedagar: Hjalmar Bergman (1883-1931) föddes denna dag. Han fick sitt genombrott med Markurells i Wadköping (som numera är public domain och därför utgiven på flera olika förlag). Även William Golding (1911-1993) föddes den 19 september. Hans mest kända verk är givetvis dystopiska romanen Flugornas herre, som för övrigt har premiär på Helsingborgs stadsteater i veckan. Fyller år gör även Sara Kadefors som fick Augustpriset 2001 för ungdomsromanen Sandor slash Ida. Har även skrivit flera böcker om Billie, senast Billie. Alla tillsammans (2018).

🏴‍☠️ Den 19 september firas Internationella piratdagen (eller möjligen Prata som en pirat) och Messmörets dag. Känns Sjöröveri och slaveri i Medelhavet av Dick Harrison som ett alltför allvarligt boktips i sammanhanget? Kanske passar bättre med något mer lättsamt som Sjörövar-Rakel och kapten Snorfinger av Martin Widmark. Vi hittar ingen boktitel med messmör men vi kan väl smöra med Smör : kärna, bryna, baka av Johan Hedberg där det utlovas ”recept, smörfakta och möten med några av Sveriges bästa smörhantverkare”.🎒 Stil och ergonomi. Sandqvist är ett nytt namn för Norstedts. Men det är ingen ny författare utan en svensk tillverkare av väskor och ryggsäckar. Tillsammans har de skapat en ryggsäck som ska säljas i Norstedts monter på Bokmässan. Vilket förlag satsar på en brandad Dramatenväska?


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter