15 september 2022 – läs en bok idag

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

📅 Utgivningar idag: Nästan åttio nya titlar idag. Kalvdans och Ostbågar av Björn Wahlund är en bok om att skapa smakminnen. Under Ukrainas öppna himmel är en antologi med texter som ger uttryck för erfarenheterna av den ryska invasionen av Ukraina, och hela överskottet från bokförsäljningen går till Svenska PEN:s arbete att stödja Ukraina. Titeln Skriv lättläst : en handbok för dig som vill bli förstådd förklarar vilken bok Bengt Fredrikson och Moa Candil skrivit. Och för fotointresserade: Samtal hemma hos Georg av Tommy Arvidson.

🎂 Födelsedagar: Två litterära storheter delar födelsedag den 15 september. Agatha Christie (1890–1976) skrev 66 detektivromaner och 14 novellsamlingar, men även kärleksromaner och pjäser. Hon är mest känd för sina serier om detektiverna Hercule Poirot och Miss Marple. Några titlar är Mordet i prästgården, Och så var de bara EN, Döden på Nilen och En dos stryknin. Vi kan också tipsa om Små människor, stora drömmar. Agatha Christie.
Idag föddes även poeten, författaren och ledamoten av Svenska Akademien Gunnar Ekelöf (1907–1968). Hans texter finns bland annat i Samlade dikter, Dikter i Grönköpings Veckoblad, Sorgsna ögon : brev till Gunnel Bergström 1930-1934 och Också jag har varit Alfred Vestlund : intervjuer och enkätsvar med och av Gunnar Ekelöf.

🗳️ Den 15 september är Internationella dagen för demokrati. Just nu är kanske demokratin lite extra märkbar efter rysarvalet? Böckerna om demokrati är många, bland de senaste hittar vi Det var någonting med fjärilar: Reflektioner om demokrati och styrning av Erik Nilsson, Demokratin som bildningsväg av Per-Ola Jansson, Minnesbrunnen : Om helgon, skallmätare och hotet mot demokratin av Maja Hagerman och antologin Skör demokrati : det öppna samhällets motkrafter i svensk offentlig debatt, kultur och forskning.💥 Anna Karolina. Nu släpps en efterlängtad en fjärde del i Anna Karolinas serie om Amanda Paller: Mullvaden. Samtidigt har Bokfabriken relanserat de tidigare böckerna i serien med nya omslag och ny inläsare till ljudböckerna.

✍️ Patreon skär ner. Plattformen Patreon, som hjälper kreatörer att få in pengar från supporters via månadsbetalningar, meddelar att det kommer att minska personalstyrkan med 80 personer (motsvarande 17 %) samt stänga två europeiska kontor (Dublin och Berlin), skriver Techcrunch. Patreon används av många författare, främst engelskspråkiga. Företaget äger även plattformen Memberful som Boktugg använder för att hantera Insider-prenumerationer.


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: En av drygt trettio titlar som släpps idag är Templet i öknen : så köpte Qatar världens största sport av Olof Lundh som granskar det smutsiga spelet bakom fotbolls-VM. Mysigare läsning är då Teddybjörnen Fredriksson och tomten som satt fast av Lasse Berghagen. En något udda titel är Den häpnadsväckande historien om Georg von Ingenting av Cilla Börjlind och Rolf Börjlind kända sina samtidsdeckare visar prov på en helt annan sida av författarskapet som bär större likheter med tidigare filmmanus som Morrhår & Ärtor, Yrrol, Papphammar, Jönssonligan.

🎂 Födelsedagar: Den brittiska författaren Elizabeth Gaskell (Mrs Gaskell) föddes denna dag år 1810. Hon blev känd för sina romaner, biografier och noveller. Hennes mest kända verk är Nord och syd, Småstadsliv i Cranford och Hustrur och döttrar : en vardagsberättelse. Elizabeth kände Charlotte Brontë och skrev den första biografin om henne år 1857.

☕ Den 29 september är Kaffets dag. Dagens boktips blir därför Från kaffe till drink av Lisen Gren, Kaffeologi: Myter och forskning om en älskad dryck av Bertil Fredholm och Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti.🎦 Tom Hanks gav ut en novellsamling 2017. Nästa år (9 maj 2023) kommer hans debutroman The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece. Förlaget Knopf (imprint på Penguin Random House) beskriver den som en ambitiös berättelse om skapandet av en kolossal, stjärnspäckad, storbudge-superhjältefilm och den ödmjuka tecknade serie som inspirerade filmen. Annars är ju Tom aktuell som Ove.

🧸 På nytt jobb. I mitten av oktober 2022 tillträder Olivia Demant som förläggande redaktör på Lilla Piratförlaget. Hon kommer närmast från Bonnier Carlsen.

⚖️ Förtalsstämning. Författaren Pia Johansson släppte 2019 boken För ditt eget bästa där hon beskriver hur hon blivit fysiskt och psykiskt misshandlad och utsatts för sexuellt våld under flera år. Personerna i boken har gjorts anonyma för att inte peka ut någon. Men nu har hon stämts vid tingsrätten i Jönköping av sin exman för grovt förtal, skriver SVT. Han menar att hon hängt ut honom på ett sätt som gjort att han kunnat identifieras och att det kostat honom jobbet.

🎪 Bokmässa. Imorgon börjar Finlands äldsta litterära mässa, Åbo bokmässa, som fyller 32 år i år och pågår 30 sept-2 okt. Temat för 2022 är bildkonst. Runt 120 utställare och 600 medverkande deltar, bland dem svenska deckarförfattaren Tove Alsterdal. Åbo mat- och vinmässa arrangeras samtidigt och kan besökas med samma biljett.

💰 PEN-donation. Författaren James Patterson har gjort en rejäl donation till amerikanska PEN – 2 miljoner dollar (motsvarande 22,5 Mkr med dagens usla dollarkurs). Pengarna ska stärka PEN i arbetet med att försvara yttrandefriheten i USA och resten av världen. Patterson Family Foundation har nu skänkt över 100 miljoner dollar till läsfrämjande i olika former. Patterson har haft 260 böcker på NY Times bestseller-listorna och sålt över 400 miljoner exemplar.


Uppdateras under dagen …