15 september 2022 – läs en bok idag

📅 Utgivningar idag: Nästan åttio nya titlar idag. Kalvdans och Ostbågar av Björn Wahlund är en bok om att skapa smakminnen. Under Ukrainas öppna himmel är en antologi med texter som ger uttryck för erfarenheterna av den ryska invasionen av Ukraina, och hela överskottet från bokförsäljningen går till Svenska PEN:s arbete att stödja Ukraina. Titeln Skriv lättläst : en handbok för dig som vill bli förstådd förklarar vilken bok Bengt Fredrikson och Moa Candil skrivit. Och för fotointresserade: Samtal hemma hos Georg av Tommy Arvidson.

🎂 Födelsedagar: Två litterära storheter delar födelsedag den 15 september. Agatha Christie (1890–1976) skrev 66 detektivromaner och 14 novellsamlingar, men även kärleksromaner och pjäser. Hon är mest känd för sina serier om detektiverna Hercule Poirot och Miss Marple. Några titlar är Mordet i prästgården, Och så var de bara EN, Döden på Nilen och En dos stryknin. Vi kan också tipsa om Små människor, stora drömmar. Agatha Christie.
Idag föddes även poeten, författaren och ledamoten av Svenska Akademien Gunnar Ekelöf (1907–1968). Hans texter finns bland annat i Samlade dikter, Dikter i Grönköpings Veckoblad, Sorgsna ögon : brev till Gunnel Bergström 1930-1934 och Också jag har varit Alfred Vestlund : intervjuer och enkätsvar med och av Gunnar Ekelöf.

🗳️ Den 15 september är Internationella dagen för demokrati. Just nu är kanske demokratin lite extra märkbar efter rysarvalet? Böckerna om demokrati är många, bland de senaste hittar vi Det var någonting med fjärilar: Reflektioner om demokrati och styrning av Erik Nilsson, Demokratin som bildningsväg av Per-Ola Jansson, Minnesbrunnen : Om helgon, skallmätare och hotet mot demokratin av Maja Hagerman och antologin Skör demokrati : det öppna samhällets motkrafter i svensk offentlig debatt, kultur och forskning.💥 Anna Karolina. Nu släpps en efterlängtad en fjärde del i Anna Karolinas serie om Amanda Paller: Mullvaden. Samtidigt har Bokfabriken relanserat de tidigare böckerna i serien med nya omslag och ny inläsare till ljudböckerna.

✍️ Patreon skär ner. Plattformen Patreon, som hjälper kreatörer att få in pengar från supporters via månadsbetalningar, meddelar att det kommer att minska personalstyrkan med 80 personer (motsvarande 17 %) samt stänga två europeiska kontor (Dublin och Berlin), skriver Techcrunch. Patreon används av många författare, främst engelskspråkiga. Företaget äger även plattformen Memberful som Boktugg använder för att hantera Insider-prenumerationer.


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.