Priskrig bland ljudbokstjänster – Bookbeat sänker sitt studentpris

Studenter har blivit en viktig målgrupp för ljudbokstjänsterna. Bookbeat startar priskrig. Foto: iStock.

Nästa generations ljudbokslyssnare är studenterna. Bookbeat erbjuder ett studentpris på 49 kr/mån. Men även Storytel lockar med 50 procent rabatt om man har student-ID.

– Vi vet att det ibland är knapert som student och behovet kan vara stort att varva kurslitteratur med något annat, oavsett om det är skönlitteratur eller fakta. Studenter är en målgrupp som är viktig för oss ur flera perspektiv, dels är de unga och kan bli BookBeat-användare i många år framåt och dels är det en målgrupp som ofta är starka ambassadörer för de produkter och varumärken de gillar, säger Sofia Eriksson, CCO på BookBeat, i ett pressmeddelande.

Bookbeats strategi är som vi tidigare berättat tidsbegränsade abonnemang: Premium (100 timmar för 149 kr/mån) och Basic (20 timmar för 99 kr/mån). Det sistnämnda alternativet som lanserades 2020 är numera det mest populära paketet för nya användare.

– Det känns jättekul att vi tar det här ytterligare ett steg genom att erbjuda studenter 50 % rabatt på BookBeat Basic. Den här produkten kommer förhoppningsvis passa studenterna perfekt, då den varken kostar skjortan eller innehåller onödigt många timmar, säger Sofia Eriksson.

Studenter får nu upp till 20 timmars lyssning eller läsning för 49 kr/mån, oavsett om de har provat BookBeat tidigare eller vill prova tjänsten för första gången. Det enda som krävs är en giltig studentlegitimation. BookBeat använder SheerID för att verifiera om en användare är registrerad som student och är berättigad studentrabatt.

Boktugg gör regelbundet tester och jämför Storytel, Bookbeat, Nextory och Bokus Play på olika områden. Nyligen jämförde vi exempelvis gränssnittet på de olika ljudbokstjänsterna, alltså själva appens funktion.

Storytel erbjuder studenter 50 % rabatt på sitt vanliga Unlimited-abonnemang för 179 kr, vilket innebär att de unga betalar 89,50 kr per månad om de har student-ID.

Nextory och Bokus Play har inga generella studentrabatter på sina sajter, men jobbar med riktade kampanjer och erbjudanden via olika studentorganisationer och sajter.

Det är inte bara på den svenska marknaden som studenter är högvilt för att rekrytera nya abonnenter. I dagsläget finns BookBeats studenterbjudande i Sverige, Finland, Tyskland, Österrike och Schweiz men kommer under hösten även rullas ut i Danmark, Polen, Norge, Nederländerna och Belgien.

Minns ni för flera år sedan när Storytel inte hade lika strikt kontroll över sin app? Då berättades det om hur hela studentkorridorer delade på ett abonnemang och lyssnade fritt på ljudböcker. Den tiden är förbi, däremot är det viktigt för ljudbokstjänsterna att förvandla unga som gått ut gymnasiet (och kanske hade eller inte hade tillgång till familjens abonnemang) till nya kunder. Kan man skapa en vana hos studenter att lyssna på ljudböcker är mycket vunnet.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Studenterbjudanden på ljudböcker

Sponsrade länkar

Bookbeat: Halva priset på BookBeat Basic (49 kr/mån)

Storytel: 50 % på Unlimited (89,50 kr/mån)

Priserna var gällande 7 september 2022 och kan ha ändras om du läser denna artikel vid ett senare tillfälle.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL