3 september 2022 – en dag för böcker

Utgivningar idag: Bara en enda fysisk titel i Bokinfo denna dag så då får vi uppmärksamma Matens resa genom Superhjältevärlden av Jenny-Lo Markström. Men så finns sju digitala utgivningar, idag släpps även Vilda Västerns hjältar och banditer: del 33 och 34 av Kjell E Genberg som ljudböcker. (Med reservation för att böcker dyker upp olika snabbt i olika ljudbokstjänster.)

🎂 Födelsedagar: Johan Theorin (1963) fyller 59 år idag. Journalist och författare som debuterade med romanen Skumtimmen (2007) som belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris. Har följts av en rad böcker, senast Benvittring (2021). Han har fått en rad priser, bland annat Glasnyckeln för bästa skandinaviska kriminalroman för Nattfåk (2008) och Dagger-priset två gånger. Född samma dag och år är Malcolm Gladwell, engelsk-kanadensisk journalist, författare och föreläsare känd för böcker som David och Goliat, Den tändande gnistan och nu senast Bombmaffian.

🧔 I år firas den 3 september World Beard Day, på svenska blir det väl Världsskäggdagen som inte är lika enkelt att säga eller skriva. För de yngsta tipsar vi då om Skägg Pekbok av Jenny Rydhström och för de äldre Den medvetne mannens guide till rakning & skägg av samma författare.
Det är också Internationella gamdagen då man uppmärksammar dessa fåglar som fått lite dåligt rykte inte minst genom den stereotypa skildringen i serier som Lucky Luke.



💏 Generation romanZe. Försäljningen av romance drivs av Generation Z (personer födda mellan 1995 och 2012, eller enligt vissa 1997-2009). Framför allt kvinnorna i den generationen vars favoritförfattare just nu är Colleen Hoover och Emily Henry. NPR reder ut vad som gjort att den tidigare målgruppen för romance 35-54 år breddats och idag snarare är 18-54 år. TikTok och omslagens utformning är två faktorer. Och den nya generationen romance-läsare tycker dessutom att det är supercoolt. Kanske är vi bara i början på en romance-boom?

🌹 Dödsfall. Författaren och aktivisten Barbara Ehrenreich (1941-2022) är död. Utöver krönikor (i tidningar som Time och The Atlantic) och essäer skrev hon 21 böcker varav flera översatts till svenska, bland annat Barskrapad : konsten att hanka sig fram, Gilla läget : hur allt gick åt helvete med positivt tänkande och Att lura åldrandet : hälsohetsen som jagar oss ända in i döden.

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.