29 augusti 2022 – underhållning och kunskap från böcker

Utgivningar idag: Ett tjugotal böcker i Bokinfos databas, bland andra Svartfågel av Frida Skybäck och Fatta aktier : Din guide till ett smart sparande av David Flatbacke-Karlsson.

🎂 Födelsedagar: Barnboksförfattaren och tecknaren Bertil Almqvist (1902-1972) var född den 29 augusti. Är mest känd för sin serie om Barna Hedenhös som inleddes med Barna Hedenhös : bilder från stenåldern (i nyutgivning 2021) men han illustrerade även kampanjen En svensk tiger som inleddes under andra världskriget. En teckning som skapat långa strider – om upphovsrätten. Fyller år idag gör även Sara Stridsberg vars senaste bok Hunter i Huskvarna snart kommer i pocket. Hon är flerfaldigt prisbelönt, fick bland annat Nordiska rådets litteraturpris (2007) och De Nios Stora Pris (2015). Sedan förra året är hon själv ledamot i Samfundet De Nio.

🍋 Den 29 augusti är det tydligen Citronjuicedagen och Internationella dagen mot kärnvapenprov. Boktipset får bli Juicer & smoothies, sallader, soppor och andra hälsosamma recept av Cecilia Davidsson och aktuella Tecknaruppropet mot kärnvapen och Nato.



🗣️ Minoritetsspråk. Meänkieli är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige, men tillgången till böcker på språket är begränsad. Nu tillgängliggör Kungliga biblioteket (KB) både skön- och facklitteratur på meänkieli i den digitala tjänsten Bläddra (en kostnadsfri app med litteratur på Sveriges nationella minoritetsspråk, som lanserades i april 2021). Böckerna är helt gratis för alla att ta del av.

🎙️ Inläsardilemmat. Lyssnarna rasar när förlaget Lind & Co byter inläsare på en populär ljudboksserie av Dag Öhrlund samtidigt som de bästa inläsarna är fullbokade i ett år. Inläsarna har fått allt större makt på ljudbokstjänsterna.

Ny upplaga. Johan Molanders omtalade bok Diplomatens sista depesch kom ut den 21 mars och gick till tryck före Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022. Boken kommer nu i en ny (andra) något utökad upplaga med ett nytt efterord där författaren reflekterar över utvecklingen. ”Kriget innebär enligt min mening på sikt slutet för Putin och hans regim”, skriver han där.


Uppdateras under dagen …

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.