24-åringen som anföll Rushdie: ”Förvånad att han överlevde”

Salman Rushdie. Arkivbild: Evan Agostini/AP/TT.

Den 24-årige man som knivhögg författaren Salman Rushdie har formellt anklagats för brottet. Mannen säger i en intervju med New York Post att han är förvånad över att författaren har överlevt.

– När jag hörde att han hade överlevt blev jag förvånad, antar jag, säger han till NY Post under en videointervju från häktet.

Den 14 februari 1989 utfärdade Irans dåvarande andliga ledare, ayatolla Ruhollah Khomeini, en fatwa mot Salman Rushdie och prispengar för den som dödade honom för att hans bok ”Satansverserna” ansetts hädisk.

Den misstänkte 24-åringen vill inte kommentera huruvida han har inspirerats av ”fatwan” eller inte, men säger att han respekterar ayatollan:

– Jag tycker att han är en fantastisk person. Det är så långt som jag kommer att säga om det, säger han, som enligt NY Post fått rådet av sin advokat att inte säga mer i frågan.

24-åringen uppger att han har läst ”ett par sidor” av Rushdies bok, men säger att han inte gillar honom, och att han ”inte är en särskilt bra person”.

– Han är någon som attackerade islam, han attackerade dess tro, trossystem.

Åklagare i delstaten New York uppger att mannen har formellt anklagats för attacken mot Rushdie, och att han ska framträda inför rätten under torsdagseftermiddagen, lokal tid.

24-åringen sitter häktad, misstänkt för mordförsök av andra graden (attempted second degree murder). När han framträdde i domstol i lördags sade hans försvarsadvokat att han nekar till brottet.

Fakta: Satansverserna

Salman Rushdies roman Satansverserna utkom hösten 1988.

Den berörde delvis profeten Muhammeds liv, vilket väckte ramaskri inom delar av den muslimska världen.

Den 14 februari 1989 utfärdade Irans dåvarande andliga ledare, ayatolla Khomeini, en fatwa mot Salman Rushdie och prispengar för den som dödade honom.

Ayatollan uttalade orden: ”Författaren till ’Satansverserna’, som står i strid med islam, profeten och koranen, och alla andra som är inblandade i utgivningen, döms till döden”.

I nio år tvingades Rushdie leva med ständigt beskydd.

Fakta: Salman Rushdie

Född 1947 i Bombay, Indien, i en muslimsk familj.

Uppväxt i Storbritannien, utbildad i Cambridge.

Arbetade med reklam innan han fick sitt litterära genombrott med ”Midnattsbarnen” 1980. Boken fick flera litterära utmärkelser, bland annat Bookerpriset. Har skrivit tolv romaner, den senaste, ”Quichotte”, kom 2019, samt en novellsamling, två barnböcker och facklitteratur.

Han är amerikansk medborgare sedan 2016 och bor i New York.

Hans tänkta framträdande var en del av en serie föreläsningar i Chautauqua, vid Lake Erie i nordvästra delen av delstaten New York

Han adlades 2007.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL