Salman Rushdie. Arkivbild: Evan Agostini/AP/TT.

Salman Rushdie talbar igen efter attacken

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Salman Rushdie är återigen talbar och behöver inte längre respiratorvård efter knivattacken. Författaren ska till och med ha skojat från sjukhussängen.

Han vårdas fortsatt på sjukhus för allvarliga skador, men enligt hans författarkollega Aatish Taseer finns det inte längre något respiratorbehov och Rushdie ska enligt honom ha börjat ”prata (och skoja)”, skriver Taseer på Twitter.


ANNONS


Uppgifterna bekräftas av Rushdies agent, Andrew Wylie, som dock inte vill ge några ytterligare detaljer om författarens tillstånd.

”Salman kommer troligtvis förlora ett öga; nerverna i hans arm är skadade; och hans lever träffad och skadad”, sade Wylie i ett tidigare som publicerades tidigt under lördagen svensk tid.

Attacken genomfördes på fredagsförmiddagen, lokal tid, i Chautauqua, långt nordväst i delstaten New York i USA.

Attentatsmannen nekar

Den 24-årige man som angrep Rushdie och moderatorn vid evenemanget brottades ned av närvarande människor och greps senare av New Yorks delstatspolis. En AP-reporter som befann sig på platsen vittnade om att mannen slog eller stack Rushdie tio till femton gånger innan attacken avbröts.

ANNONS

Mannen anklagades formellt för mordförsök av andra graden (second degree murder) på lördagen. Den misstänkte är från delstaten New Jersey.

När han framträdde i domstol under lördagen sade hans försvarsadvokat att han nekar till brottet. Han kommer dock att hållas häktad fram till en rättegång.

Oklart motiv

Motivet bakom dådet är oklart. Polisen uppger att man fortsatt undersöker om gärningsmannen agerade på egen hand.

Enligt åklagaren Jason Schmidt var dådet planerat, vilket bland annat bevisas av att mannen kom till Chautauqua redan på torsdagen och tog sig in på området med ett förfalskat id-kort.

”Det här var en riktad, oprovocerad, planerad attack mot Rushdie”, säger Schmidt.

Biden: Ondskefullt dåd

Rushdie skulle hålla ett tal om USA som en plats för författare och andra konstnärer som lever i exil under hot, där man fritt kan uttrycka sin kreativitet, enligt institutionen.

Moderatorn Ralph Reese skadades i ansiktet under attacken, men kunde senare skrivas ut från sjukhuset. I ett skriftligt uttalande till The New York Times kallar han Rushdie för en av yttrandefrihetens stora försvarare.


ANNONS


”Det faktum att den här attacken kunde inträffa i USA är ett tecken på hoten mot författare från många regeringar och många individer och organisationer”, skriver han.

Såväl stats- och regeringschefer som kulturarbetare och människorättsaktivister runt om i världen har visat sin bestörtning efter dådet, och hyllar Rushdie för hans insatser som författare och försvarare för yttrandefrihet.

Under lördagen fördömde USA:s president Joe Biden ”det ondskefulla dådet” och hyllade Rushdie för dennes ”vägran att låta sig skrämmas eller tystas”.

I Iran och bland vissa grupper i Pakistan hyllades däremot själva dådet mot Salman Rushdie.

Satansverserna

Salman Rushdies roman Satansverserna utkom hösten 1988.

Den berörde delvis profeten Muhammeds liv, vilket väckte ramaskri inom delar av den muslimska världen.

Den 14 februari 1989 utfärdade Irans dåvarande andliga ledare, ayatolla Khomeini, en fatwa mot Salman Rushdie och prispengar för den som dödade honom.

Ayatollan uttalade orden: ”Författaren till Satansverserna, som står i strid med islam, profeten och koranen, och alla andra som är inblandade i utgivningen, döms till döden”.

I nio år tvingades Rushdie leva med ständigt beskydd.

Fakta: Salman Rushdie

Född 1947 i Bombay, Indien, i en muslimsk familj.

Uppväxt i Storbritannien, utbildad i Cambridge.

Arbetade med reklam innan han fick sitt litterära genombrott med ”Midnattsbarnen” 1980. Boken fick flera litterära utmärkelser, bland annat Bookerpriset. Har skrivit tolv romaner, den senaste, ”Quichotte”, kom 2019, samt en novellsamling, två barnböcker och facklitteratur.

Han är amerikansk medborgare sedan 2016 och bor i New York.

Hans tänkta framträdande var en del av en serie föreläsningar i Chautauqua, vid Lake Erie i nordvästra delen av delstaten New York

Han adlades 2007.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Ett åttiotal titlar i Bokinfo, bland dem Hemingwaykvinnan av Johanna Frändén och Gäddbibeln av Johan Tell och Tobias Fränstam samt ytterligare en bok i den bästsäljande Omgiven-serien: Omgiven av energitjuvar av Thomas Erikson.

🎂 Födelsedagar: Stig Dagerman (1923-1954) föddes den 5 oktober. Trots sin tidiga död (självmord) hann Dagerman författa fyra romaner samt en mängd noveller och dikter. Han debuterade med Ormen och ett av hans främsta verk är Bränt barn (1948). Skräck- och fantasyförfattaren Clive Barker fyller 70 år idag. Hans roman Ett hjärta åt helvetet, som låg till grund för filmen Hellraiser, släpptes på svenska 2017 i översättning av Caroline Grimwalker.

👩‍🏫 Den den 5 oktober är den Internationella lärardagen eller Världslärardagen, som instiftades av Unesco som instiftade 1994. Det är även den Globala James Bond-dagen för att fira bokserien som Ian Fleming inledde 1953 även om de flesta kanske tänker på filmerna. Den första, Dr No (baserad på boken med samma namn, på svenska var dock filmtiteln Agent 007 med rätt att döda) kom 1962 – alltså för sextio år sedan – med Sean Connery i huvudrollen.🌹 Jubileumsutgåva. Debuten blev en monstersuccé långt utanför Sveriges gränser. Tio år senare kommer Fredrik Backmans bästsäljare i en jubileumsutgåva.
– Jag har i tio år ofta fått frågan ”vad är hemligheten bakom framgången med en En man som heter Ove?”, och svaret är ju tyvärr att jag inte har en aning. Men när nu boken ges ut igen har jag gjort mitt bästa för att berätta hur jag tänkte, hur jag gjorde och var Ove egentligen kom ifrån. Jag hoppas att det har ett värde för den som läst boken, men också för den som kanske vill skriva en egen, säger Fredrik Backman.


Uppdateras under dagen …