Salman Rushdie. Arkivbild: Evan Agostini/AP/TT.

Salman Rushdie ”återhämtar sig” efter mordförsöket

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Salman Rushdie behöver inte längre respiratorvård efter mordförsöket på honom.
– Han är på väg att återhämta sig, säger Rushdies agent.

Rushdies son säger att pappans ”trotsiga humor” är oskadd.

Uppgiften om att Rushdie inte längre behöver vård i respirator bekräftas av hans son Zafar Rushdie, som i ett uttalande i familjens namn säger att man är ”oerhört lättad”:


ANNONS


”Även om hans livsomvälvande skador är mycket svåra, så är hans trotsiga humor intakt”.

75-årige Rushdie attackerades med kniv vid ett framträdande i delstaten New York, USA på fredagen.

Han svävade i livsfara, då den 24-årige misstänkte gärningsmannen högg honom i ansikte och hals och i mellangärdet.

– Skadorna är allvarliga, men hans tillstånd rör sig i rätt riktning, säger hans representant Andrew Wylie till tidningen The Washington Post på söndagen.

ANNONS

Lång väg kvar

Konvalescensen kommer att ta lång tid, konstaterar Wylie:

– Vägen till fullt tillfrisknande blir lång.

Mordförsöket på Rushdie genomfördes på fredagsförmiddagen, lokal tid, i Chautauqua, långt nordväst i delstaten New York i USA.

Den 24-årige man som angrep Rushdie och moderatorn vid evenemanget brottades ned av närvarande människor och greps senare av New Yorks delstatspolis.

Oklart motiv

Mannen sitter häktad, misstänkt för mordförsök av andra graden (attempted second degree murder). När han framträdde i domstol under lördagen sade hans försvarsadvokat att han nekar till brottet.

Enligt åklagaren Jason Schmidt var dådet planerat, vilket bland annat bevisas av att mannen kom till Chautauqua redan på torsdagen och tog sig in på området med ett förfalskat id-kort.

– Det här var en riktad, oprovocerad, planerad attack mot Rushdie, säger Schmidt.


ANNONS


Motivet bakom dådet är oklart, polis och åklagare undersöker om gärningsmannen agerade på egen hand.

– Vi är fortfarande i ett mycket tidigt skede av vad som lär bli en utdragen process, säger Schmidt.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs felaktig misstanke av brott.

Satansverserna

Salman Rushdies roman Satansverserna utkom hösten 1988.

Den berörde delvis profeten Muhammeds liv, vilket väckte ramaskri inom delar av den muslimska världen.

Den 14 februari 1989 utfärdade Irans dåvarande andliga ledare, ayatolla Khomeini, en fatwa mot Salman Rushdie och prispengar för den som dödade honom.

Ayatollan uttalade orden: ”Författaren till Satansverserna, som står i strid med islam, profeten och koranen, och alla andra som är inblandade i utgivningen, döms till döden”.

I nio år tvingades Rushdie leva med ständigt beskydd.

Fakta: Salman Rushdie

Född 1947 i Bombay, Indien, i en muslimsk familj.

Uppväxt i Storbritannien, utbildad i Cambridge.

Arbetade med reklam innan han fick sitt litterära genombrott med ”Midnattsbarnen” 1980. Boken fick flera litterära utmärkelser, bland annat Bookerpriset. Har skrivit tolv romaner, den senaste, ”Quichotte”, kom 2019, samt en novellsamling, två barnböcker och facklitteratur.

Han är amerikansk medborgare sedan 2016 och bor i New York.

Hans tänkta framträdande var en del av en serie föreläsningar i Chautauqua, vid Lake Erie i nordvästra delen av delstaten New York

Han adlades 2007.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Ett åttiotal titlar i Bokinfo, bland dem Hemingwaykvinnan av Johanna Frändén och Gäddbibeln av Johan Tell och Tobias Fränstam samt ytterligare en bok i den bästsäljande Omgiven-serien: Omgiven av energitjuvar av Thomas Erikson.

🎂 Födelsedagar: Stig Dagerman (1923-1954) föddes den 5 oktober. Trots sin tidiga död (självmord) hann Dagerman författa fyra romaner samt en mängd noveller och dikter. Han debuterade med Ormen och ett av hans främsta verk är Bränt barn (1948). Skräck- och fantasyförfattaren Clive Barker fyller 70 år idag. Hans roman Ett hjärta åt helvetet, som låg till grund för filmen Hellraiser, släpptes på svenska 2017 i översättning av Caroline Grimwalker.

👩‍🏫 Den den 5 oktober är den Internationella lärardagen eller Världslärardagen, som instiftades av Unesco som instiftade 1994. Det är även den Globala James Bond-dagen för att fira bokserien som Ian Fleming inledde 1953 även om de flesta kanske tänker på filmerna. Den första, Dr No (baserad på boken med samma namn, på svenska var dock filmtiteln Agent 007 med rätt att döda) kom 1962 – alltså för sextio år sedan – med Sean Connery i huvudrollen.🌹 Jubileumsutgåva. Debuten blev en monstersuccé långt utanför Sveriges gränser. Tio år senare kommer Fredrik Backmans bästsäljare i en jubileumsutgåva.
– Jag har i tio år ofta fått frågan ”vad är hemligheten bakom framgången med en En man som heter Ove?”, och svaret är ju tyvärr att jag inte har en aning. Men när nu boken ges ut igen har jag gjort mitt bästa för att berätta hur jag tänkte, hur jag gjorde och var Ove egentligen kom ifrån. Jag hoppas att det har ett värde för den som läst boken, men också för den som kanske vill skriva en egen, säger Fredrik Backman.


Uppdateras under dagen …