"Satansverserna" toppar flera bokhandlares listor efter fredagens attack på författaren Salman Rushdie. Foto: AP/TT. Till höger: Adlibris topplista.

Satansverserna av Salman Rushdie på topplistor efter attacken

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Salman Rushdies roman ”Satansverserna” har flugit upp på bokhandlares topplistor efter fredagens knivattack på författaren vid ett evenemang i Chautauqua i delstaten New York.

Olika versioner av boken håller under lördagen första, andra och tredje plats på Amazons lista över vilka böcker som ökat mest i försäljning, rapporterar AFP. På fjärde och femte plats finns två versioner av Rushdies roman ”Midnattsbarnen”, med vilken författaren fick sitt litterära genombrott 1980.

Också i Sverige syns en liknande effekt efter fredagens våldsdåd. ”Satansverserna” toppar på lördagen både den allmänna topplistan och pocketlistan på Adlibris.

Satansverserna, som delvis berör profeten Muhammeds liv, väckte ramaskri inom delar av den muslimska världen när den utkom hösten 1988. Den 14 februari 1989 utfärdade Irans dåvarande andliga ledare, ayatolla Khomeini, en fatwa mot Salman Rushdie och prispengar för den som dödade honom. Som en konsekvens av det tvingades Rushdie leva med ständigt beskydd under nio år.

En 24-årig man som brottades ned på platsen är gripen misstänkt för mordförsök på författaren. Han förnekar brott och något motiv har ännu inte framkommit.

Boktuggs fotnot: Satansverserna finns tillgänglig som ebok och pocket, men inte som ljudbok. När boken kom ut på svenska 1989 var ljudboksformatet inte alls så stort som idag. Trots detta trendar titeln hos Storytel och är i skrivande stund 6:a på Nextorys topplista för eböcker.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Ett åttiotal titlar i Bokinfo, bland dem Hemingwaykvinnan av Johanna Frändén och Gäddbibeln av Johan Tell och Tobias Fränstam samt ytterligare en bok i den bästsäljande Omgiven-serien: Omgiven av energitjuvar av Thomas Erikson.

🎂 Födelsedagar: Stig Dagerman (1923-1954) föddes den 5 oktober. Trots sin tidiga död (självmord) hann Dagerman författa fyra romaner samt en mängd noveller och dikter. Han debuterade med Ormen och ett av hans främsta verk är Bränt barn (1948). Skräck- och fantasyförfattaren Clive Barker fyller 70 år idag. Hans roman Ett hjärta åt helvetet, som låg till grund för filmen Hellraiser, släpptes på svenska 2017 i översättning av Caroline Grimwalker.

👩‍🏫 Den den 5 oktober är den Internationella lärardagen eller Världslärardagen, som instiftades av Unesco som instiftade 1994. Det är även den Globala James Bond-dagen för att fira bokserien som Ian Fleming inledde 1953 även om de flesta kanske tänker på filmerna. Den första, Dr No (baserad på boken med samma namn, på svenska var dock filmtiteln Agent 007 med rätt att döda) kom 1962 – alltså för sextio år sedan – med Sean Connery i huvudrollen.🌹 Jubileumsutgåva. Debuten blev en monstersuccé långt utanför Sveriges gränser. Tio år senare kommer Fredrik Backmans bästsäljare i en jubileumsutgåva.
– Jag har i tio år ofta fått frågan ”vad är hemligheten bakom framgången med en En man som heter Ove?”, och svaret är ju tyvärr att jag inte har en aning. Men när nu boken ges ut igen har jag gjort mitt bästa för att berätta hur jag tänkte, hur jag gjorde och var Ove egentligen kom ifrån. Jag hoppas att det har ett värde för den som läst boken, men också för den som kanske vill skriva en egen, säger Fredrik Backman.


Uppdateras under dagen …