2 augusti 2022 – ännu en dag för läsning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Utgivningar idag: Är det nu pandemiromanerna kommer? Livet på distans av Katarina Lundholm är en feelgood om hemmakontor. Och ska man jobba hemifrån kanske det passar med boken Smarta snacks: nyttigare mellanmål, tilltugg och godis av Eleonora von Essen. Bland dagens släpp hittar vi även Faktura luft : bluff, mygel och korruption – så skapades det jämtländska fotbollsundret av Linda Hedenljung som granskar ekonomin bakom Östersunds FK.

🎂 Födelsedagar: Inger Sandberg är född den 2 augusti 1930. Hon är mest känd för sina böcker om Lilla Anna och Lilla långa Farbrorn, spöket Laban och Tummen, illlustrerade av hennes man Lasse Sandberg (1924-2008). Tillsammans har de skrivit över 100 barnböcker som översatts till mer än 30 språk.

🌭 Målarbokens dag är det den 2 augusti vilket väl passar perfekt. En het trend för några år sedan som fortfarande har en stor läsekrets, eller målarkrets? Här är några aktuella målarbokstitlar: Paw Patrol: Stora målarboken, Dinosaurier : Magisk målarbok, Min stora målarbok : Kreativa och rogivande motiv att färglägga själv, Mumin Målarbok för vuxna, ja det finns ännu fler målarböcker här för den som gillar att färglägga i en bok.📦 Talesräddning. Den danska nätbokhandeln Tales (som funnits sedan 2011) gick i konkurs tidigare i sommar. Efter en rekonstruktion förs verksamheten över i ett nytt bolag, Book Solutions ApS efter att en grupp investerare gått in. Grundarna Rasmus Halvor och Anders Hyldig finns med även i det nya bolaget, skriver Bogmarkedet. Även den svenska sajten är online men utbudet är begränsat eftersom bolaget inte har avtal med alla distributörer.

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Nästan 200 nya titlar idag, en av dem är Offervilja, den tredje och avslutande delen i mysdeckarserien Värnamord av Ewa Klingberg. En annan som ligger i tiden är Influencer marketing i praktiken av Johannes Gustavsson. Även i höst lär vi se många böcker om Ryssland, idag släpps Tsaren : Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede av Bill Browder.

🎂 Födelsedagar: Edith Nesbit (1858-1924) föddes den 15 augusti och skrev över sextio barnböcker varav ett tiotal finns översatta till svenska, bland andra Huset Ardens gåta och Den sista draken. Stieg Larsson (1954-2004) var född denna dag och är som författare mest känd för världssuccén Millennium-trilogin som inleddes med Män som hatar kvinnor. I höst kommer för övrigt en fortsättning på Millennium-serien, skriven av Karin Smirnoff.

🧘 Den 15 augusti firar man i USA den nationella Avslappningsdagen. Kanske är det så en del föräldrar känner det när skolorna äntligen börjar igen? Ett bra boktips är då kanske Avslappningssagor. Sagor som hjälper ditt barn att koppla av av Laura Di Francesco och Helena Kubicek Boye.🎧 1984. Att 1980-talet är hett (Stranger Things, Top Gun och mode) vet vi. Men i detta fall är det George Orwells 1984 som Storytel gjort en storsatsning på att förvandla till mer än ”bara” ljudbok. Produktionen släpps idag den 15 augusti på tio språk samtidigt i Sverige, Finland, Danmark, Polen, Nederländerna, Bulgarien, Turkiet, Italien, Spanien och Mexiko. I den svenska versionen görs huvudkaraktärerna av skådespelarna Sofia Kappel, Lucas Krüger och Andreas Rothlin Svensson. I romanen från 1949 skapar Orwell en vision av år 1984 som en värld av övervakning och dödlig diktatur, där storebror ser allt du gör.

💰 Skånemaffian. Ex-förlagsbossarna Erik Osvalds (Historiska Media) och Mattias Lundgren (Word Audio) slår sina pengapåsar ihop och investerar i Italien. Inte i vin, ost eller lufttorkad skinka utan distributionsplattformen StreetLib som är något av en motsvarighet till Publit och Axiell Media – men med internationellt fokus från start. Läs vår intervju med Mattias och StreetLibs VD.

🗝️ Deckardirektör. Årets Glasnyckel (det stora nordiska priset till bästa kriminalroman) går till Morten Hesseldahl som förutom författare även är VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Det innebar även att den svenska sviten med fem raka titlar bröts. Inte någon av hans böcker finns på svenska. Ännu.


Uppdateras under dagen …