1 augusti 2022 – en dag för en bok

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Utgivningar idag: Sommarledigheterna är slut? Nästan 100 nya titlar hos Bokinfo denna dag, även om vissa inte verkar ha levererats från tryckeriet riktigt ännu. Ur floden plockar vi Arkon mot ängeln av Jan Kjaer, Passera av Nella Larsen och Guldkorn av Bodil Jönsson.

🎂 Födelsedagar: Herman Melville (1819-1891) föddes den 1 augusti. Mest känd för Moby Dick, en bok som faktiskt sågades av kritiker när den kom ut men som idag ses som en klassiker. Fantasyförfattaren David Gemmell (1948-2006) föddes också denna dag, känd för sina böcker om landet Drenai där Belägringen var den första av tolv fristående böcker.

🌭 Alla flickvänners dag är det den 1 augusti liksom World Wide Web-dagen vilket innebär att vi firar att vi har internet. Eller som barnen säger: wifi. Hittar vi några bra böcker i ämnet? Kanske Livet på internet : surfa säkert och hitta rätt av Martin Molin, Lotta Löfgren – Mårtenson och Emma Sorbring? Eller ett annat perspektiv: Från världskrig till nätkrig : hundra år som formade internet av Jonathan Lundberg.🎧 Miljardpris. Spotify köpte Findaway (distributör för ljudböcker samt marknadsplats för inläsare) i november 2021 och köpet godkändes av konkurrensmyndigheter i juni 2022. Nu avslöjas att prislappen blev 123 miljoner … euro. Alltså 1,28 miljarder kronor. Spotify har även shoppat lite andra bolag, Sonantic (plattform för AI-röster eller talsyntes) för 91 miljoner euro samt Podsights och Chartable (båda är analys- och statistikverktyg för podcasts) för totalt 83 miljoner euro. (The Verge)

📈 SvB-ekonomi. Tidningen Svensk Bokhandel har presenterat sitt bokslut för 2021. Omsättningen ökade till drygt 8 Mkr (6,9) samtidigt som kostnaderna bara ökade med 451 tkr. Det innebär att efter tre tuffa år med sammanlagda förluster på 3,1 Mkr kunde bolaget med nya ägare åter presentera en vinst (+510 tkr). Förutom katalogerna (vars annonser står för uppskattningsvis 70-80 procent av intäkterna) har SvB satsat mer på events och tror att det är vägen framåt.
Som jämförelse omsatte Boktugg 1,1 Mkr och gjorde en vinst på 91 tkr 2021.

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Nästan 200 nya titlar idag, en av dem är Offervilja, den tredje och avslutande delen i mysdeckarserien Värnamord av Ewa Klingberg. En annan som ligger i tiden är Influencer marketing i praktiken av Johannes Gustavsson. Även i höst lär vi se många böcker om Ryssland, idag släpps Tsaren : Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede av Bill Browder.

🎂 Födelsedagar: Edith Nesbit (1858-1924) föddes den 15 augusti och skrev över sextio barnböcker varav ett tiotal finns översatta till svenska, bland andra Huset Ardens gåta och Den sista draken. Stieg Larsson (1954-2004) var född denna dag och är som författare mest känd för världssuccén Millennium-trilogin som inleddes med Män som hatar kvinnor. I höst kommer för övrigt en fortsättning på Millennium-serien, skriven av Karin Smirnoff.

🧘 Den 15 augusti firar man i USA den nationella Avslappningsdagen. Kanske är det så en del föräldrar känner det när skolorna äntligen börjar igen? Ett bra boktips är då kanske Avslappningssagor. Sagor som hjälper ditt barn att koppla av av Laura Di Francesco och Helena Kubicek Boye.🎧 1984. Att 1980-talet är hett (Stranger Things, Top Gun och mode) vet vi. Men i detta fall är det George Orwells 1984 som Storytel gjort en storsatsning på att förvandla till mer än ”bara” ljudbok. Produktionen släpps idag den 15 augusti på tio språk samtidigt i Sverige, Finland, Danmark, Polen, Nederländerna, Bulgarien, Turkiet, Italien, Spanien och Mexiko. I den svenska versionen görs huvudkaraktärerna av skådespelarna Sofia Kappel, Lucas Krüger och Andreas Rothlin Svensson. I romanen från 1949 skapar Orwell en vision av år 1984 som en värld av övervakning och dödlig diktatur, där storebror ser allt du gör.

💰 Skånemaffian. Ex-förlagsbossarna Erik Osvalds (Historiska Media) och Mattias Lundgren (Word Audio) slår sina pengapåsar ihop och investerar i Italien. Inte i vin, ost eller lufttorkad skinka utan distributionsplattformen StreetLib som är något av en motsvarighet till Publit och Axiell Media – men med internationellt fokus från start. Läs vår intervju med Mattias och StreetLibs VD.

🗝️ Deckardirektör. Årets Glasnyckel (det stora nordiska priset till bästa kriminalroman) går till Morten Hesseldahl som förutom författare även är VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Det innebar även att den svenska sviten med fem raka titlar bröts. Inte någon av hans böcker finns på svenska. Ännu.


Uppdateras under dagen …