25 juli 2022 – ett litterärt datum

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar denna måndag, bland dem diktsamlingen Sten, brons och bokstäver av Mikael Rudesjö och spänningsromanen Kungshjärta av Lars Wilderäng (som redan tjuvstartat med signeringar i bokhandel). Även boken Baka med Frida deluxe av Frida Skattberg kommer idag.

🎂 Födelsedagar: Åsa Wikforss föddes den 25 juli 1961, filosofen och författaren som valdes in i Svenska Akademien 2019. Har skrivit böckerna Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender och Därför demokrati : om kunskapen och folkstyret. Även Maria Gripe (1923-2007) är född denna dag och skrev 36 böcker varav några blivit barnboksklassiker som Agnes Cecilia : en sällsam historia och Tordyveln flyger i skymningen. Ytterligare ett födelsedagsbarn: Anne Applebaum (1964), amerikansk-polsk journalist och författare, som bland annat skrivit Demokratins skymning.

🌭 Ost- och vindagen firas den 25 juli i USA men det kan vi väl hänga med på? Vi hittar det givna boktipset: Världens bästa ostar och vinerna därtill av Vincent Lefèvre och Håkan Larsson.🏆 Prishot. Flera brittiska litterära priser hotas av nedläggning på grund av brist på sponsorer. Tidigare i sommar har Costa Book Awards och Blue Peter Award meddelat att de ska avvecklas liksom att framtiden för Sunday Times Short Story Award är hotad efter att Audible inte förnyat sitt sponsorskap. Företag ser över alla kostnader när ekonomin ser tuffare ut dessutom oroas branschföreträdare att företagen inte anser att böcker värderas tillräckligt högt av samhället längre. (The Bookseller)

💰 Uppköp. Lind & Co satsar på arabiska barnböcker och köper därför upp Dar Al-Muna, som är Nordens största arabiska bokförlag. Prislappen är inte offentlig men med tanke på att Dar Al-Muna gjort vinster på 20 Mkr de senaste fem åren är det knappast gratis.

🍺 Borisfall. Redan till jul kommer boken The Fall of Boris Johnson av Financial Times-journalisten Sebastian Payne som utlovar att berätta om spelet bakom kulisserna, Partygate och andra skandaler som ledde fram till Johnsons fall. Förlaget Pan Macmillan har köpt de engelska världsrättigheterna. (The Bookseller)

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Nästan 200 nya titlar idag, en av dem är Offervilja, den tredje och avslutande delen i mysdeckarserien Värnamord av Ewa Klingberg. En annan som ligger i tiden är Influencer marketing i praktiken av Johannes Gustavsson. Även i höst lär vi se många böcker om Ryssland, idag släpps Tsaren : Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede av Bill Browder.

🎂 Födelsedagar: Edith Nesbit (1858-1924) föddes den 15 augusti och skrev över sextio barnböcker varav ett tiotal finns översatta till svenska, bland andra Huset Ardens gåta och Den sista draken. Stieg Larsson (1954-2004) var född denna dag och är som författare mest känd för världssuccén Millennium-trilogin som inleddes med Män som hatar kvinnor. I höst kommer för övrigt en fortsättning på Millennium-serien, skriven av Karin Smirnoff.

🧘 Den 15 augusti firar man i USA den nationella Avslappningsdagen. Kanske är det så en del föräldrar känner det när skolorna äntligen börjar igen? Ett bra boktips är då kanske Avslappningssagor. Sagor som hjälper ditt barn att koppla av av Laura Di Francesco och Helena Kubicek Boye.🎧 1984. Att 1980-talet är hett (Stranger Things, Top Gun och mode) vet vi. Men i detta fall är det George Orwells 1984 som Storytel gjort en storsatsning på att förvandla till mer än ”bara” ljudbok. Produktionen släpps idag den 15 augusti på tio språk samtidigt i Sverige, Finland, Danmark, Polen, Nederländerna, Bulgarien, Turkiet, Italien, Spanien och Mexiko. I den svenska versionen görs huvudkaraktärerna av skådespelarna Sofia Kappel, Lucas Krüger och Andreas Rothlin Svensson. I romanen från 1949 skapar Orwell en vision av år 1984 som en värld av övervakning och dödlig diktatur, där storebror ser allt du gör.

💰 Skånemaffian. Ex-förlagsbossarna Erik Osvalds (Historiska Media) och Mattias Lundgren (Word Audio) slår sina pengapåsar ihop och investerar i Italien. Inte i vin, ost eller lufttorkad skinka utan distributionsplattformen StreetLib som är något av en motsvarighet till Publit och Axiell Media – men med internationellt fokus från start. Läs vår intervju med Mattias och StreetLibs VD.

🗝️ Deckardirektör. Årets Glasnyckel (det stora nordiska priset till bästa kriminalroman) går till Morten Hesseldahl som förutom författare även är VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Det innebar även att den svenska sviten med fem raka titlar bröts. Inte någon av hans böcker finns på svenska. Ännu.


Uppdateras under dagen …