25 juli 2022 – ett litterärt datum

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar denna måndag, bland dem diktsamlingen Sten, brons och bokstäver av Mikael Rudesjö och spänningsromanen Kungshjärta av Lars Wilderäng (som redan tjuvstartat med signeringar i bokhandel). Även boken Baka med Frida deluxe av Frida Skattberg kommer idag.

🎂 Födelsedagar: Åsa Wikforss föddes den 25 juli 1961, filosofen och författaren som valdes in i Svenska Akademien 2019. Har skrivit böckerna Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender och Därför demokrati : om kunskapen och folkstyret. Även Maria Gripe (1923-2007) är född denna dag och skrev 36 böcker varav några blivit barnboksklassiker som Agnes Cecilia : en sällsam historia och Tordyveln flyger i skymningen. Ytterligare ett födelsedagsbarn: Anne Applebaum (1964), amerikansk-polsk journalist och författare, som bland annat skrivit Demokratins skymning.

🌭 Ost- och vindagen firas den 25 juli i USA men det kan vi väl hänga med på? Vi hittar det givna boktipset: Världens bästa ostar och vinerna därtill av Vincent Lefèvre och Håkan Larsson.



🏆 Prishot. Flera brittiska litterära priser hotas av nedläggning på grund av brist på sponsorer. Tidigare i sommar har Costa Book Awards och Blue Peter Award meddelat att de ska avvecklas liksom att framtiden för Sunday Times Short Story Award är hotad efter att Audible inte förnyat sitt sponsorskap. Företag ser över alla kostnader när ekonomin ser tuffare ut dessutom oroas branschföreträdare att företagen inte anser att böcker värderas tillräckligt högt av samhället längre. (The Bookseller)

💰 Uppköp. Lind & Co satsar på arabiska barnböcker och köper därför upp Dar Al-Muna, som är Nordens största arabiska bokförlag. Prislappen är inte offentlig men med tanke på att Dar Al-Muna gjort vinster på 20 Mkr de senaste fem åren är det knappast gratis.

🍺 Borisfall. Redan till jul kommer boken The Fall of Boris Johnson av Financial Times-journalisten Sebastian Payne som utlovar att berätta om spelet bakom kulisserna, Partygate och andra skandaler som ledde fram till Johnsons fall. Förlaget Pan Macmillan har köpt de engelska världsrättigheterna. (The Bookseller)

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL