ljudböcker tips
Njut av sommar och bra böcker i lurarna. Arkivbild: Stina Stjernkvist/TT.

9 tips på bra ljudböcker för sommaren 2022

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

På stranden, under fönsterrenoveringen eller medan du klipper gräs – sommaren bjuder på mängder av tillfällen att uppleva god litteratur. Särskilt om man lyssnar till den. Här är nio ljudböcker att förlora sig i.

TT:s redaktion har botaniserat bland det senaste årets ljudböcker och funnit ett par pärlor att rekommendera.


ANNONS


Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist (uppläst av Ellen Jelinek):

Det finns något vällustigt i det sätt som Karolina Ramqvist beskriver mat. Grillade kronärtskockor i mammas vita suffléform, en persikas fruktkött, glänsande och vått, mormors risgrynspudding, “mjukheten och det lilla motståndet i vart och ett av risgrynen”.

Samtidigt handlar “Bröd och mjölk” lika mycket om brist. Via matminnena avtäcks fler och fler lager i en familjehistoria som i slutänden med hjärtskärande tydlighet landar i en ätstörning. Lyssna och njut – mycket mer laddad än så här blir inte en berättelse om mat.

Natten av Sara Gordan (uppläst av Hanna Fred Ekman)

ANNONS

Med allt större desperation ser modern hur tonårsdottern glider ur hennes grepp. Till slut består hennes enda uppgift i att hålla dottern vid liv. Natt efter natt upprepas samma procedur – obesvarade sms till dottern följs av telefonsamtal till vännerna, socialen, fältassistenter. Ingen vet var hon är.

Sara Gordans roman vilar på självbiografisk grund och är en lågmält explosiv skildring av krocken mellan en förälders försök att älska utan att kväva och en sjuk tonårings behov av att slå sig fri och vara som alla andra. Hanna Fred Ekman gör en lyhörd inläsning som inte ställer sig i vägen för texten.

Mitt arbete av Olga Ravn (uppläst av Janna Eriksson)

Ingen skildrar föräldraskapet – och då främst moderskapet – som den danska författaren Olga Ravn. ”Mitt arbete” är en fiffigt komponerad roman om skrivande och om vad som händer en människa när hon blir mamma, men också om vad som händer med de nyblivna föräldrarnas relation när två blir tre.

Det finns redan gott om romaner som handlar om moderskap och skrivande, och det kommer ständigt nya, men ”Mitt arbete” är faktiskt så pass bra att den fyller kvoten för flera år framöver. I klart godkänd översättning av Michael Larsson och i lika klart godkänd inläsning av Helena Jansson.

Intill vanvett, intill döden av Kirsten Thorup (uppläst av Charlotta Jonsson)

En av vårens mest omskrivna romaner finns nu också som ljudbok. Den unga danska krigsänkan Harriet vill bidra med något under andra världskriget. För att hedra sin stupade make reser hon till Nazityskland där hon får bo hos hans officerskollega – en högt uppsatt nazist – och dennes danska fru.


ANNONS


Det är suggestivt och spännande, berättarperspektivet från “den andra sidan” ger en till synes utsliten litterär del av historien ny fräschör.

Löpa varg av Kerstin Ekman (uppläst av Rolf Lassgård/Lennart Jähkel)

Många har säkerligen redan hittat Kerstin Ekmans återkomst till fiktionen. Men den kärnfulla romanen om jägmästaren Ulf Norrstig får en särskild laddning av Rolf Lassgårds djupa stämma, i hans inläsning för Sveriges Radio. Det finns dessutom en version där Lennart Jähkel är inläsare, som också bidrar till bokens stämning.

Här rannsakar den gamle jägmästaren sig själv, efter ett möte med en varg. Det är en fin skildring av människans förhållande till naturen, men också av ett gammalt äktenskap, ordlöst men kärleksfullt.

Detaljerna av Ia Genberg, (uppläst av Katarina Ewerlöf)

Vad utgör egentligen ett liv? Relationer, avbrutna vänskaper och minnen – i den här boken pusslas allting ihop till en löst sammanhållen helhet.

En kvinna ligger nedbäddad med ett virus och minns i feberdimmorna en handfull människor från sitt förflutna. Fyra olika porträtt berör och speglar utmaningarna med mänskliga relationer. Men boken skildrar också hur svårt det är att förstå och enkelt ringa in berättelsen om vilka vi är.

De hängivna av Viet Thanh Nguyen (uppläst av Peter Öberg)

Han utmanade den amerikanska bilden av Vietnamkriget med sin Pulitzerbelönade ”Sympatisören”. Inte heller den fristående fortsättningen ”De hängivna” väjer för det såriga i den postkoloniala historien. Återigen handlar det om en kommunistisk spion, som lyckats ta sig ur ett omskolningsläger. Romanen skildrar exilvietnameser i Paris i början av 80-talet. Men boken inleds med en skildring av människor som flyr över havet – och som skulle kunna spegla också dagens verklighet.

Det är intelligent och språkligt virtuost – ibland på gränsen till det allt för nattsvart ironiska.

Skogslandet: en granskning skriven och uppläst av Lisa Röstlund

Vad är mer passande ute i sommarstugor och skogar än att lyssna till hur det egentligen står till med Sveriges natur? Lisa Röstlund har gjort en serie undersökande reportage om våra skogar, och gräver nu vidare i den känsliga frågan.

Biologer larmar om att de naturliga skogarna håller på att försvinna medan skogsindustrin framhåller att resurserna är större än någonsin. I sitt sökande efter sanning intervjuar Röstlund ett hundratal människor – varav många vill vara anonyma. Boken utmanar både vår blick på omgivningen och bilden av Sverige.

Ukraina gränslandet av Anna-Lena Laurén och Peter Lodenius. (Uppläst av Nina Hukkinen, Riko Eklundh)

”År 2014 då Ryssland invaderade Krimhalvön var jag tvungen att leta efter kriget. Det behöver jag inte nu.” Så inleder korrespondenten Anna-Lena Laurén skildringen av vad som egentligen utlöste kriget i Ukraina. Författarna tecknar bakgrunden till krisen, som lett till en djup spricka mellan Ryssland och väst. De lyfter också fram enskilda människor och öden, som gör det möjligt att mer konkret förstå ukrainarnas kamp, som pågår strax intill oss.

En del av bokens intäkter går till Unicef och hjälpen i Ukraina.

Text: Sara Ullberg/TTElin Swedenmark/TTErika Walukiewicz/TTViktor Andersson/TT

Fakta: Tre tips till

Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna av Joyce Carol Oates. 30 timmar av Oates i högform, för den med mycket tid.

Sanningen om ostrondykerskan av Caroline Säfstrand. Feelgood i uppläsning av populära Gunilla Leining.

Den udda kvinnan och staden Av Vivian Gornick. Gornick började skildra sitt liv i den hyllade memoaren ”Starka band”, och fortsätter här som 80-åring med den andra delen.

LÄS MER: Vi testar apparna för ljudböcker

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar, däribland 30 månader av författaren Jannice Eklöf vars dotter drabbades av leukemi och under två och ett halvt år kastas familjen mellan hopp och förtvivlan. Bättre med åren av Katarina Steding Ehrenborg handlar bland annat om att bromsa åldrandet. Augustvinnaren Marit Kapla (Osebol) är tillbaka med ny bok: Kärlek på svenska. Och så en uppföljare: Mera saker som (nästan) ingen vet av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer med oväntade fakta.

🎂 Födelsedagar: Brian Aldiss (1925-2017) föddes den 18 augusti, men det är nästan trettio år sedan hans böcker (främst science fiction) gavs ut på svenska. Hans sista bok, Finches of mars, kom 2014. Dagboksförfattaren Agneta Horn (1629-1672) var också född denna dag och hon skildras i boken Agneta Horn : ett liv i trettioåriga krigets skugga av Karin Milles. Fyller år idag gör amerikanske historikern och författaren Timothy Snyder vars bok Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet (grafisk utgåva) nyligen kom ut på svenska i nytt lättillgängligt format.

🥙 Den 18 augusti firas Fajita-dagen. Hur långt har den svenska TexMex-kulturen utvecklats, vet vi skillnaden på burritos, fajitas och tacos? Läs ¡Taco loco! : Mexikansk gatumat från grunden av Jonas Cramby eller Tacos! : äkta mexikanska recept av Cruz Felipe Fuentes och Ben Fordham. Dessutom ”firas” idag i vissa länder Dålig Poesi-dagen. Vilket innebär att detta är dagen då ingen ska skämmas utan dela med sig av haikus och andra diktformer. Men det kan också vara dagen då du vill utveckla din inneboende poet och läsa Skriva poesi : om diktandets hantverk av Mats Söderlund eller Guide till att läsa och skriva poesi av Jenny Edvardsson.🎪 Jättemässa. Bokmässan i Frankfurt tänker efter några svåra coronaår åter bli bokbranschens mittpunkt. Med två månader kvar har 4 000 utställare från 80 länder bokat plats inklusive världens största förlag, skriver Publishing Perspectives. Alla 456 bord i Literary Agents & Scouts Center är bokade.

Fysisk butik = fysisk bokhandel + dagligvaruhandel. Ehandel = internetbokhandel + bokklubbar. Grafik av Boktugg.

📉 Trend. Bokförsäljningsstatistiken för jan-jun 2022 visar att bokhandeln vann tillbaka marknadsandelar från internetbokhandeln. Men försäljningen i Sverige av fysiska böcker sjönk samtidigt som tillväxten för digitala saktar in. Totalt (alla format och kanaler) minskade bokförsäljningen 1,8 procent jämfört med samma tid förra året.

Verkstopplistorna för andra kvartalet visar vilka böcker som drog in mest pengar i kronor och ören – fördelat på olika kanaler och format. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

🤑 Kvartalstopplista. Den mest lönsamma boken under andra kvartalet 2022? Kult av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus sålde mest i kronor, alla format sammanräknade. Här är topplistorna på böckerna som drog in mest pengar under Q2-2022. Ett par författare (däribland) Läckberg & Fexeus lyckades få med två titlar på topp 20. Här hittar du alla topplistorna för apr-juni 2022.

Uppdateras under dagen …