Ny bok med Prousts tidigare opublicerade brev

Brev av Marcel Proust (1871–1922) väcker uppmärksamhet i Frankrike. Foto: Pressens Bild/TT

I tidigare opublicerade brev avslöjar den franske författaren Marcel Proust en okänd resa till England och hur han lurades av en snyltande husgäst.

Hans romansvit ”På spaning efter den tid som flytt” anses vara ett av de viktigaste litterära verken genom tiderna, så alla nyheter rörande Marcel Proust (1871-1922) tas emot med stort intresse i Frankrike.

Nu har en ny bok med brev mellan författaren och hans livslånga bankirvän Horace Finaly publicerats. Breven hade förvarats av Finalys familj och dök upp förra året när de såldes på auktion för 78 000 euro.

Horace Finaly var en klasskamrat som kom att leda Banque de Paris et des Pays-Bas, dagens gigantiska BNP Paribas.

Bland guldkornen finns historien om hur Proust behövde Finalys hjälp för att bli av med en gratisätande husgäst som hade bott hos honom i nästan tre år och samlat på sig enorma skräddarräkningar i hans namn.

Dandy flyttar in

Proust hade tagit emot den schweiziske emigranten Henri Rochat 1918 när han arbetade som servitör och trodde att det bara skulle vara i några veckor.

– Men Rochat var en dandy och spenderade mycket mer än Proust själv, säger Thierry Laget, som redigerat breven, till AFP.

Rochat tros ha stått som inspiration till en av de kvinnliga karaktärerna i ”På spaning efter den tid som flytt” – Albertine – som tycker om lyxiga kläder och påkostade presenter.

Till slut kom de två vännerna på en komplott för att bli av med honom. Finaly ordnade ett jobb åt Rochat på en bank i Recife, Brasilien. Orolig för att Rochat skulle ångra sig skrev Proust att han hade lämnat ett traktamente åt honom hos kaptenen på fartyget, som skulle överlämnas först när de hade avseglat.

England tur och retur

Ett annat scoop i breven är en mycket kort resa till England – den enda gången Proust tros ha korsat kanalen trots sin kärlek till engelsk litteratur och sina många beundrare där.

Proust skriver om hur han reste från Oostende till Dover med Finaly i ung ålder – bara för att komma direkt tillbaka.

”Kommer du ihåg, vi tog båten tillsammans till Dover och utan att ens gå av tog vi båten tillbaka och återvände med bara lite sjösjuka”, avslöjar brevet.

”Det är icke desto mindre det enda som gör att jag kan säga till mina engelska läsare att jag en gång var i England, om jag någonsin svarat på deras brev.”

Text: Kristina Erkenborn/TT

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.