Brev av Marcel Proust (1871–1922) väcker uppmärksamhet i Frankrike. Foto: Pressens Bild/TT

Ny bok med Prousts tidigare opublicerade brev

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I tidigare opublicerade brev avslöjar den franske författaren Marcel Proust en okänd resa till England och hur han lurades av en snyltande husgäst.

Hans romansvit ”På spaning efter den tid som flytt” anses vara ett av de viktigaste litterära verken genom tiderna, så alla nyheter rörande Marcel Proust (1871-1922) tas emot med stort intresse i Frankrike.

Nu har en ny bok med brev mellan författaren och hans livslånga bankirvän Horace Finaly publicerats. Breven hade förvarats av Finalys familj och dök upp förra året när de såldes på auktion för 78 000 euro.


ANNONS


Horace Finaly var en klasskamrat som kom att leda Banque de Paris et des Pays-Bas, dagens gigantiska BNP Paribas.

Bland guldkornen finns historien om hur Proust behövde Finalys hjälp för att bli av med en gratisätande husgäst som hade bott hos honom i nästan tre år och samlat på sig enorma skräddarräkningar i hans namn.

Dandy flyttar in

Proust hade tagit emot den schweiziske emigranten Henri Rochat 1918 när han arbetade som servitör och trodde att det bara skulle vara i några veckor.

– Men Rochat var en dandy och spenderade mycket mer än Proust själv, säger Thierry Laget, som redigerat breven, till AFP.

ANNONS

Rochat tros ha stått som inspiration till en av de kvinnliga karaktärerna i ”På spaning efter den tid som flytt” – Albertine – som tycker om lyxiga kläder och påkostade presenter.

Till slut kom de två vännerna på en komplott för att bli av med honom. Finaly ordnade ett jobb åt Rochat på en bank i Recife, Brasilien. Orolig för att Rochat skulle ångra sig skrev Proust att han hade lämnat ett traktamente åt honom hos kaptenen på fartyget, som skulle överlämnas först när de hade avseglat.

England tur och retur

Ett annat scoop i breven är en mycket kort resa till England – den enda gången Proust tros ha korsat kanalen trots sin kärlek till engelsk litteratur och sina många beundrare där.

Proust skriver om hur han reste från Oostende till Dover med Finaly i ung ålder – bara för att komma direkt tillbaka.

”Kommer du ihåg, vi tog båten tillsammans till Dover och utan att ens gå av tog vi båten tillbaka och återvände med bara lite sjösjuka”, avslöjar brevet.

”Det är icke desto mindre det enda som gör att jag kan säga till mina engelska läsare att jag en gång var i England, om jag någonsin svarat på deras brev.”

Text: Kristina Erkenborn/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.