Analys: Maktstriden mellan Storytel och Nextory

Bråk mellan förlag och prenumerationstjänster drabbar alltid läsare och lyssnare. Foto: iStock.

Storytel Books stoppar nya ljudböcker i prenumerationstjänsten Nextory efter att de inte kommit överens om ett nytt avtal – och hotar plocka bort alla sina titlar. Flera mindre förlag finner agerandet ironiskt.

Svensk Bokhandel avslöjade nyligen att Storytel och Nextory hamnat i bråk om ersättningen för ljudböcker. Som Boktugg berättade för två månader sedan har Nextory introducerat timbaserad ersättning, en modell som Storytel var först med.


ANNONS


– Vi har haft en avtalsförhandling på gång, under ett par månader, och har inte nått en överenskommelse. Och när vi inte gjorde det, och avtalen gick ut, så står vi avtalslösa. Då kände vi att vi att vi (sic) inte kan lägga upp våra nyheter, säger Linda Säresand till SvB.

Storytel: Nextory har sänkt ersättningen

En anledning till att det kärvat är att Storytel Books för första gången sköter förhandlingen åt alla sina förlag som tidigare haft egna avtal. Förmodligen har några av dessa förlag haft sämre avtal och andra har haft bättre och nu vill Storytel att alla ska ha den högsta och mest gynnsamma ersättningsnivån. Enligt Storytel har ersättningen försämrats.

– Den har försämrats, som sagt var, och priserna har sänkts. Vi har också sett att intäkterna har minskat. Vi ser det som att vi som större förlag har en möjlighet att driva branschen i rätt riktning. Men vi ställer inga krav på Nextory som vi inte ställer på några andra digitala aktörer. Vi tycker att vi måste ställa de här kraven, det är viktigt för framtiden, och att man får börja titta på andra saker, som att höja abonnentpriserna, för att inte försämra för författarna, säger Säresand.

Nextory har inte oväntat en helt annan bild.

– Vi har haft lite olika syn på verkligheten och framför allt på hur avtalet ska konstrueras. Inte så mycket om priset, utan om konstruktionen, säger Magnus Nytell, innehållsansvarig på Nextory till SvB och påpekar angående Storytels utspel om att ersättningen sjunkit:

– Jag läste det, att ”ersättningen har gått ner” och det kan jag lova att den absolut inte gjort per bok.


ANNONS


Förlagschef: Ironiskt att Storytel klagar

För utomstående bedömare framstår det nästan som ironiskt att Storytels förlag hamnar i denna typ av konflikt.

– Storytel betalar sämst av alla streamingtjänsterna och sen attackerar de en av sina konkurrenter och säger att Nextory betalar för lite. Skämtar de? frågar förlagschefen på ett mindre förlag.

En annan branschbedömare vi talar med (som inte heller vill skylta med sitt namn) ser Storytel Books utspel som ett tecken på rädsla.

– Det här är ett tecken på att det går så bra för Nextory att de börjar upplevas som ett hot av Storytel, säger hen.

Den strandade förhandlingen sätter ljuset på en officiell hemlighet: Storytels egna förlag har inget standardavtal med Storytel. De får bättre betalt per bok än alla andra (möjligen med undantag för Bonnierförlagen). Och nu förväntar de sig, precis som Bonnierförlagen, att deras konkurrenter ska betala vad de kräver.

Hur ska Författarförbundet förhålla sig till det här? De har ju länge pekat ut Storytel som den aktör som betalar för låga ersättningar för ljudböcker. Nu är det plötsligt Storytel som står upp för förlagen och författarna mot en annan prenumerationstjänst.

Däremot har Författarförbundet krävt transparens och att förlagen ska bli skyldiga att redovisa villkoren hos alla prenumerationstjänster. Hos alla prenumerationstjänster skyddas ersättningsnivåerna av sekretessklausuler. Dessutom har de historiskt sett varit komplexa med olika ersättningsnivåer beroende på bokens längd (trappstege) och ålder (högre pris på frontlist/nyheter och lägre på titlar äldre än 6-18 månader).

Timbaserad ersättning dominerar

Utvecklingen går mot en alltmer förenklad modell. En ersättning per timme ljudbok. Enklare att förklara för alla inblandade.

Men striden Storytel vs Nextory skapar också frågetecken. Kräver Storytelägda förlag att få en fast ersättning för sina böcker – samtidigt som prenumerationstjänsten Storytel erbjuder andra förlag en timbaserad ersättning som dessutom bygger på revenue share?

Läs en del av citatet från Säresand: ”Vi tycker att vi måste ställa de här kraven, det är viktigt för framtiden, och att man får börja titta på andra saker, som att höja abonnentpriserna, för att inte försämra för författarna.”

Låter inte det väldigt likt argumentationen från Författarförbundet?

Storytel är idag den enda av prenumerationstjänsterna som på den svenska marknaden saknar ett abonnemang med lyssningstak. Alla deras abonnemangsalternativ ger ”obegränsad lyssning”, dessutom för minst ett barn och en vuxen.

Men det är förmodligen bara en tidsfråga (!) innan även Storytel inför tak på ett eller flera av sina abonnemangsalternativ. De testar redan på den finska marknaden. Det är givetvis en balansgång eftersom man å ena sidan (ur ett bokbranschperspektiv) har alldeles för låga abonnemangspriser och å andra sidan (ur icke storläsares/lyssnares perspektiv) är bland de dyraste mediaabonnemangen.

Det finns ytterligare ett skäl till att införa tak. Det är en kompromiss som skulle kunna blidka förlagsjätten Penguin Random House vars policy är att inte släppa sina böcker till prenumerationstjänster som erbjuder obegränsad konsumtion.

Ny förhandlingsholmgång väntar – eller?

Avtalsförhandlingen mellan Storytel och Nextory är kanske en försmak av nästa stora förhandling: mellan Bonnierförlagen och Storytel. Ett avtal som kan komma att omförhandlas.

– Det nuvarande avtalet tecknades i augusti 2019 och löper på tre år. Det kan förlängas eller sägas upp för omförhandling ifall någon av parterna vill det, sa Bonnierförlagens VD Mattias Fyrenius till Boktugg för två månader sedan.

I potten ligger risken att prenumerationstjänster för böcker riskerar att gå samma väg som för film och tv – ingen av tjänsterna kommer att kunna erbjuda alla titlar. Bookbeat och framför allt Storytel har redan gått långt in på denna väg genom egna exklusiva titlar. Nextory har än så länge ställt sig utanför det spelet. Det innebär samtidigt att de inte har samma förhandlingsposition som de två jättarna Bonnier Books och Storytel.

Vi återvänder till förlagschefen på ett mindre förlag.

– Vi kan bara drömma om att kunna förhandla om villkoren med prenumerationstjänsterna. Vår katalog är för liten. Så en del av mig tycker att det är rent konkurrensvidrigt att de stora förlagen kan förhandla sig till högre ersättningar. Men samtidigt är det kanske bra att någon har kraft att ta den striden, annars kanske Storytel, Nextory och Bookbeat hade sänkt ersättningen ännu mer för oss alla, säger hen.

Fotnot: Artikelförfattarens bok Familjen Juvelerkvist och bokhandeln i Båstad finns för närvarande hos Nextory men inte hos Bookbeat och Storytel. Det är dock inte pga ersättningsnivåer utan att de två inte lyckats få koppling till Bokinfo att fungera för småförlag. Ännu. Distribution av ljudböcker och eböcker är mer komplex än av pappersböcker, inte minst för alla småförlag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.