Tre böcker för barn och unga nominerade till Slangbellan

Mårten Gisby och Henrik Johansson är nominerade till Slangbellan för Alba och landet bortom. Foto: Stefan Tell

Till Bults debutantpris Slangbellan för bästa debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur 2021 är tre titlar nominerade.

De nominerade till debutantpriset Slangbellan för år 2021 är:

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Vem har sagt något om kärlek? av Elaf Ali

Motivering: ”Vem har sagt något om kärlek? är en självbiografi av journalisten Elaf Ali. Berättande partier varvas med intervjuer och faktainslag, när hon beskriver sin uppväxt präglad av hedersförtryck. Ali ger läsaren nya perspektiv och upplyser om att hedersnormer inte är kopplade till religion eller nationalitet. Hedersnormer är patriarkala strukturer förenade med rädsla och rigida ramar, ett inte alltför avlägset fenomen i Sveriges historia. Utan omskrivningar åskådliggör Ali en familj som bryts sönder i kampen mellan gamla och nya samhällsstrukturer. Med ett direkt språk skildras maktlöshet, oro men också kärlek och hopp: En dotter som vågar slå sig fri, en ångerfull pappa, en längtan efter självbestämmande. Elaf Alis berättelse är en fängslande och angelägen läsupplevelse, från första till sista sidan.”

Himlabrand av Moa Backe Åstot

Motivering: ”En stark kärlekshistoria som utspelar sig i norra Sverige där historien lämnat sår både i marken och hos generationer av samer som följt efter. Moa Backe Åstot beskriver de traditioner som handlar om överlevnad, men också om föreställningar som kan stelna i ett försök att värna det gamla. Budskapet ljuder från historien till framtiden om rätten att tala sitt språk, rätten att tillhöra sitt folk och rätten att älska den man vill. Med en färgstark prosa skriver Åstot fram krocken mellan att bevara och gå framåt. I boken Himlabrand ger hon hopp om att båda är möjligt.”

Alba och landet bortom av Mårten Gisby och Henrik Johansson

Motivering: ”I en rafflande fart, med spänning från första till sista sidan tar Mårten Gisby och Henrik Johansson med oss till världar vi inte visste fanns. Här blandas nordisk mytologi med naturmystik. Bland trollkarlar, feer, tomtar och troll letar den unga Alba efter sitt ursprung. Frågan om vem som är ond eller god förvirrar och fascinerar på ett intresseväckande sätt. Detta fantasyäventyr rör sig i ett högt tempo, författarna förmedlar vikten av att kämpa, att våga testa och att resa sig efter varje fall. Alba och landet bortom är en strålande debut med en stark huvudperson som vi längtar efter att följa i kommande äventyr.”

Priset består av en handtäljd slangbella av Kalle Güettler, ett diplom av Elin Hägg och 30 000 kronor. Det delas ut 25 april 2022 på barnboksfestivalen Litteralund i Lund.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.