Norstedts Förlagsgrupp gör sitt bästa resultat på 10 år

Eva Gedin, VD för Norstedts förlagsgrupp. Foto: Hugo Thambert.

Resultatet för Norstedts Förlagsgrupp 2021 landade på 49 Mkr, vilket är det bästa resultatet på 10 år. 31 procent av förlagsgruppens intäkter kommer från digitala format.

Norstedts Förlagsgrupp, där bland annat förlagen Norstedts, Rabén & Sjögren, Printz Publishing, B. Wahlströms, Brombergs och Tiden ingår, har gjort sitt bästa resultat på 10 år.

– 2021 blev ännu ett år med ett mycket gott resultat. Vår digitala affär växte ytterligare som en följd av framgångsrika böcker och vässade digitala utgivningsstrategier samtidigt som den fysiska utgivningen ligger fortsatt på hög nivå, säger Eva Gedin, vd på Norstedts Förlagsgrupp, i ett pressmeddelande.

Omsättningen landade på 459 miljoner kronor, vilket är en liten ökning från 2020. Både fysiska böcker och digitala böcker – framförallt ljudböcker – ökade under 2021. De digitala intäkterna ökade med 13 procent och står nu för mer än var tredje krona av förlagsgruppens intäkter. För Norstedts skönlitteratur och Printz kommer mer än hälften av intäkterna från de digitala formaten.

– Bokförsäljning och läsning har visat sig stå stark i konkurrensen med att berättelser idag finns i så många medieformer och plattformar. Det gäller all sorts litteratur som vi ger ut: alla våra förlag ökade sina intäkter, säger Eva Gedin.

Under 2021 ökade också utbetalningen till författarna. Förlagsgruppen betalade ut mer royalty till författarna än någonsin tidigare och sedan 2018 har royaltyutbetalningarna till författarna ökat med 27 procent.

– Rabén & Sjögren & B. Wahlströms har haft ett mycket bra år med många titlar på topplistorna. Men viktigt och glädjande är också att vår bredd nått ut och att den fysiska boken håller ställningarna parallellt med ökningen av de digitala formaten, säger Ann Sköld, förlagschef på Rabén & Sjögren och B Wahlströms (som kommer att gå i pension i mars 2022 vilket innebär att en ny förlagschef ska rekryteras).

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

De 10 bäst säljande titlarna från Norstedts förlagsgrupp 2021

  1. Som man sår, Hjorth & Rosenfeldt (Norstedts)
  2. Obscuritas, David Lagercrantz (Norstedts)
  3. Handbok för superhjältar, Våhlund, Elias och Agnes (Rabén & Sjögren)
  4. Galgbergets väktare, Anna Jansson (Norstedts)
  5. Vargasommar, Hans Rosenfeldt (Norstedts)
  6. Dansa min docka, Anna Jansson (Norstedts)
  7. Den barmhärtige samariten, Börjlind, Cilla och Rolf (Norstedts)
  8. Under Londons broar, Jojo Moyes (Printz)
  9. Harry Potter och De vises sten, JK Rowling (Rabén & Sjögren)
  10. Morgonstjärnan, Karl Ove Knausgård (Norstedts)

Tre snabbfakta

  • 49 Mkr (11 %) var förlagsgruppens rörelsemarginal 2021. Omsättningen var 459 Mkr
  • 31 % av förlagsgruppens intäkter kommer från digitala bokformat. För skönlitteratur står de digitala intäkterna för mer än hälften av intäkterna.
  • 6 500 titlar har förlagsgruppen tillgängliga i digitala format.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL