Klapparna med läsglädje till barnen i jul

Ge barnen en bokupplevelse i jul. Arkivbild: Vilhelm Stokstad / TT.

En barngrupp som gör revolt, äldre poesi och en halsbrytande rimbok om husdjur – guldkornen är många för den som vill ge bort barn- eller ungdomsböcker i jul. Här är tretton tips för mer läsglädje under granen.

Bilderböcker

Mina husdjur av Nils Andersson och Erik Svetoft
Humrar som hamrar, tikar som spikar och sparvar som svarvar. Nils Andersson och Erik Svetoft bjuder på ordglädje i bästa Lennart Hellsing-stil i denna rimmade, humoristiska bok. Det handlar om ett hus fullt av djur – och samtliga som nämns är med på bild, till glädje för barnen. Ett tungvrickande lyckopiller till bok.

Vitvivan och Gullsippan av Pija Lindenbaum
Denna sedelärande berättelse handlar om två olika barngrupper – som har det totalt olika. Medan den ena gruppen får segla och måla tavlor måste den andra arbeta och skörda potatis, vaktade av Schäfen som ”gillar när det är orättvist”. Men barnen är solidariska varelser och en dag gör de uppror.

Fakta om pappor av Oskar Kroon och Jenny Lucander
När pappor lagar mat lyssnar de på popmusik. Och de sitter i möten och längtar efter sina ungar. Här handlar det om vad pappor gör hela dagarna – och hur man ska handskas med dem så att de inte blir sura och svär. En ömsint skildring som nog ger ett och annat barn igenkänning.

Vi går till parken av Sara Stridsberg och Beatrice Alemagna
En poetisk bok om parken – ”landet utanför” – där det ibland händer spännande saker och ibland inget alls. Stridsbergs filosofiska text och Alemagnas fantastiska illustrationer gör detta till en vacker bok för stora och små.

Glömdagen av Sara Lundberg
Noa är bjuden på kalas men vill inte gå. Motvilligt jagar han efter present tillsammans med sin mamma. Men när de äntligen hittar rätt har Noa glömt både jacka och keps på vägen. En vacker och träffsäker bildberättelse om vardagsstress och förväntningar.

En bro av poesi, red. Ann Boglind och Anna Nordlund
Svenska Akademien skänkte denna poesibok till landets förskolebarn. Det är en ambitiös och överraskande blandning av äldre och nyare lyrik, av Erik Axel Karlfeldt och Harriet Löwenhjelm – men också Lennart Hellsing, Barbro Lindgren, Aase Berg och Ann Jäderlund. Verser från nu och då som kan väcka ett poetiskt intresse hos de yngsta.

Kapitelböcker

Frallan möter frallan av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge
En humoristisk vardagsberättelse om Frallan, som möter sin namne i skolan. En maktkamp börjar om vem som egentligen är den riktiga Frallan. Boken tar upp ensamhet, utanförskap och vänskap men med en stor dos humor och värme.

Jefferson av Jean-Claude Mourlevat
Igelkotten Jefferson går för att klippa sig, men hittar sin frisör död på golvet, mördad. Och det är Jefferson som får skulden. Årets Almapristagare bjuder på ett skruvat och humoristiskt äventyr, där djuren tvingas bege sig in i människornas land.

Hola Humlan Hansson av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson
Med humor och existentiell ångest på skoltoaletten vann ”Humlan Hanssons hemligheter” läsarnas hjärtan och fjolårets Augustpris. I uppföljaren firar den nu 12-åriga Humlan jul i Spanien tillsammans med sin familj och bästis. Men på samma ställe finns den förhatliga gympaläraren Scott som blir väldigt intresserad av Humlans mamma.

Djuret av Ulrika Lidbo
Mellanstadiekillen Loves föräldrar ska skiljas och själv har han problem med kompisrelationerna i skolan. Men en dag hittar han en kvarglömd låda på tunnelbanan med ett märkligt djur. Varelsen blir hans nya kompis samtidigt som den driver fram andra förändringar i hans liv.

Himlabrand av Moa Backe Åstot
Hur är det att vara same, renskötare – och homosexuell? Den här boken skildrar en ny generation samer, som inte vill begränsas av gamla stereotyper, varken från den svenska staten eller från den egna gruppens krav på lojalitet. Fint om ung kärlek och unga drömmar.

Nattkorpen av Johan Rundberg
Denna Augustprisade ungdomsbok utspelas i 1800-talets Sverige och handlar om en flicka på ett barnhem som dras in i en mordhistoria, ihop med en raggig polis. Duon jagar den fruktade ”Nattkorpen”, och berättelsen kretsar kring barnen längst ner i samhällets hierarki. Det är läskigt, kusligt och spännande. Det är också en trilogi – och redan nu finns alla delar.

Allt ska bli bra av Per Nilsson
Per Nilsson har en förmåga att ta ungas inre oro på allvar, i finurliga berättelser. Hans nya bok är inget undantag. När Pi:s föräldrar ska skiljas och han kommer på kant med ett par killar i skolan finns plötsligt den nye killen i klassen där, Eli. Han hjälper de utsatta och Pi undrar: är han en ängel? Magi gnistrar till i realismen, och en ensamkommande pojkes utanförskap syns plötsligt ur nytt perspektiv.Elin Swedenmark/TTErika Josefsson/TT

Fakta: Tre faktaklappar för barn

”Djurens rekordbok” av Katharina Vestre och Linnea Vestre

Vilket djur är snabbast, vilket kissar konstigast och kan djur vara trogna varandra? Den här boken är full av knasiga fakta och fina illustrationer.

”Forntiden” av Fabian Göransson

För 14 000 år sedan började de första människorna bosätta sig i vad vi i dag kallar Sverige. Här tecknar Fabian Göransson om hur man levde då och förvandlar historien till serier som unga kan ta till sig.

”Djur med superkrafter” av Ulla Karlsson Ottosson och Marie Åhfeldt

En trollslända kan röra sina vingar åt flera håll och dyngbaggen orienterar efter stjärnorna. De och många andra djur med särskilda superkrafter får vi lära känna i denna pigga och roligt illustrerade bok.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.