Författaren Ylva Mårtens får Salikonstipendiet 2021

Författaren Ylva Mårtens. Foto: Alexander Donka.

2021 års Salikonstipendium tilldelas Ylva Mårtens för att ”hon under mer än femtio år konsekvent arbetat för att låta barnens röster höras”, meddelar Astrid Lindgrens Värld.

– Jag är otroligt lycklig och stolt över att mitt arbete som journalist nu ses som i ”Astrid Lindgrens anda”. Och att barnens röster behöver höras och att deras erfarenheter ska erkännas som avgörande för kultur- och samhällsutvecklingen! Vilken formulering! Vi måste börja med barnen! säger Ylva Mårtens efter att ha hört motiveringen.

Salikonstipendiet delas varje år ut till en person eller en organisation som genom sin skapande gärning för barn och unga arbetar i Astrid Lindgrens anda.

Detta års stipendium på 30 000 kronor tilldelas alltså radiojournalisten och författaren Ylva Mårtens. Sedan tidigt 1970-tal har hon gjort radioprogram och skrivit böcker som tar upp tillvaron ur barnens perspektiv och som uppmanar och utbildar i att lära sig att lyssna på barn och förstå att barn och unga har rätt att komma till tals.

Motivering till val av stipendiat:
”2021 års Salikonstipendium tilldelas Ylva Mårtens för att hon under mer än femtio år konsekvent arbetat för att låta barnens röster höras och för att deras erfarenheter och behov i världen skall erkännas som avgörande för kultur- och samhällsutveckling. I det syftet har hon gjort otaliga intervjuer med barn och ungdomar i radioprogrammet ”Barnen” och diskuterat läsning med dem i ”Barnens romanpris”. I samarbeten med Backa teater, Unga Klara och Angeredsteatern har hon verkat för att barnperspektivet ska ha en viktig plats i det skapande arbetet på dessa institutioner. Vi måste börja med barnen heter hennes senaste bok. Formuleringen kommer från Astrid Lindgren och understryker hur väl värd detta stipendium hon är.”

Stipendiet delas ut på Lilla Scen i Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby den 5 november.

Fakta Salikonstipendiet

Salikonstipendiet (tidigare Astrid Lindgrens Världs stipendium) delas ut av Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning. Stipendiaten utses av Astrid Lindgrens Världs programråd. Stipendiesumman är 30 000 kronor.
Salikonstipendiet har fått sitt namn från ordet Salikon, som är det hemliga namnet på en magisk rosenbuske i Astrid Lindgrens berättelse ”Allrakäraste syster”.
Medlemmarna i Astrid Lindgrens Världs programråd är Karin Nyman, Leif Ruhnström, Barbro Alvtegen, Erik Titusson, Kjell Åke Hansson, Niklas Lindgren och Joacim Johansson.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,