"Det råder ingen tveksamhet om att Bokmässan kommer att fortsätta att vara Nordens största kulturevenemang. Vi kommer att ta oss igenom det här och fortsätta att leva i 30 år till", säger den mässansvariga Frida Edman. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Bokmässan 2021: Hybridmässan här för att stanna?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Få besökare på plats, men kanske desto fler digitalt? När Bokmässan i fjol strömmade alla seminarier gratis var 25 procent av publiken ny. Mässchefen Frida Edman hoppas nå nya litteraturälskare även i år.

På torsdag öppnar årets Bokmässa i Göteborg, utan den obligatoriska trängseln men med ett digitalt program vars innehåll går att ta del av fram till årsskiftet. Mässhallarna är desamma, liksom scenerna, och den generösa ytan är en del av poängen. Årets pandemianpassade hybrid ska vara luftig.


ANNONS


Förlagen har inga egna montrar och antalet fysiska besökare begränsas till mellan 500 och 2 000 per dag vid sidan av alla medverkande och alla arrangörer.

TT: Blir det inte rysligt tomt?
– Vi längtar alla tillbaka till det myllrande mässgolvet, men det här är den största åtgärden vi gör för att skapa ett tryggt och säkert arrangemang, vi begränsar flödet av människor och antalet utställare, säger mässansvariga Frida Edman.

ANNONS

Poesi på brunnslock

Tre dagar efter årets bokmässa lyfter regeringen på publikrestriktionerna. Beskedet kom den 7 september, men Frida Edman uttryckte ingen bitterhet. Det är det rådande scenariot som man har planerat för sedan länge.

I stället för förlagen själva kommer tre bokhandlare att sälja böcker på plats. Bokmässan ordnar också en egen utställning, om bland annat Göteborgssatsningen på brunnslockspoesi: varje år utses en särskild brunnslockspoet som får texter tryckta på 75 brunnslock runt om i Göteborg.

Fjolårets helt digitala mässa arrangerades i Stockholm och hade fram till årsskiftet lockat 650 000 visningar. Men den gången var tekniken under utveckling och arrangemanget därför gratis. I år kostar den digitala accessen 395 kronor per person. I den ingår de cirka 300 seminarier som mässan arrangerar tillsammans med förlagen men också de program och samtal som strömmas från scener som Globala torget, Rum för poesi och Se människan. Allt finns tillgängligt året ut. Syftet med årets hybridmässa är att även i år möjliggöra ett slags möte mellan författare och läsare, förklarar Frida Edman.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

– Det är ett gigantiskt program, mig veterligen har inget sådant här arrangerats tidigare.


ANNONS


TT: Hur går försäljningen?
– Försäljningen av digitala accesser tickar på ganska bra, vi har sålt mellan 150 till 200 per dag.

”En viss försiktighet”

Biljetterna till de fysiska besöken kostar 995 kronor per dag – då ingår även det digitala passet och en entrébiljett till nästa år. Frida Edman medger ”en viss försiktighet” från köparna, men tror att många väntar in i det sista.

TT: Men kommer det att gå ekonomiskt? Kommer ni att klara er med det här upplägget?
– Vi kommer att ta oss igenom det här och fortsätta att leva i 30 år till. Men det är klart att det ekonomiska läget för tillfället är tufft, och vi har varit tvungna att effektivisera våra arbetssätt och vår organisation, men vi börjar redan nu att återanställa, och titta framåt.

Bokmässan har fått anslag från Vinnova för den digitala utvecklingen och Bokmässan Play har kommit för att stanna, enligt Frida Edman.

– Vår digitala del adderas till den mässa vi redan känner så väl. Vi tar Bokmässan in i framtiden.

Betyder det då att de internationella författarna – i år bland andra Marilynne Robinson, Jonathan Franzén och Tsitsi Dangarembga – även fortsättningsvis medverkar enbart via förinspelade digitala intervjuer? Jenny Bjuhr Berggren, kommunikationsdirektör på Bonnierförlagen, vill inte gå så långt.

– Resa hit enbart för en bokmässa kanske man inte längre kommer att göra, med tanke på klimatet. Jag tror inte alla internationella författare kommer att medverka digitalt, men det här kanske öppnar för fler att medverka så, säger hon.

Bonnierförlagen har i år cirka 100 författare på plats, framför allt svenska men också nordiska.

– Det tar jättelång tid att planera en bokmässa, jag tycker att man i Göteborg har fattat ansvarsfulla beslut och gjort kloka avvägningar, säger Jenny Bjuhr Berggren.

Även Norstedts förlagschef Patrik Hadenius tror att Bokmässan Play i framtiden leder till fler seminarier med internationella författare men att alla inte kommer till Göteborg.

– Det är något med det fysiska mötet, med den stämning som uppstår i en grupp människor som sitter och lyssnar – det är svårt att ersätta det digitalt. Men det digitala har andra fördelar. Kan vi i framtiden hitta en balans är det bra, men i år får man säga att det är ett experiment.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: Bokmässan 2021

Äger rum 23–26 september, digitalt via plattformen Bokmässan Play och för en begränsad publik på Svenska mässan i Göteborg.

Varje dag släpps mellan 500 och 2 000 besökare in fysiskt. Bokmässan hoppas på mellan 5 000 och 8 000 besökare under fyra dagar.

Årets seminarieprogram rymmer en särskild satsning på demokrati, läsning och nordisk litteratur. Under lördagen och söndagen arrangeras även Crimetime med seminarier om spänningslitteratur, samt en för i år ny satsning på samtal om feelgood-böcker.

Inför 2022 planeras en återkomst av Bokmässan så som den brukar se ut. Enligt Frida Edman har 2/3 av utställarna redan bokat in sig.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL