Thomas Tidholm får Aniarapriset för sina samlade verk

Författaren och poeten Thomas Tidholm. Foto: Joakim Brolin

Det årliga Aniarapriset med en prissumma på 50 000 kronor går 2021 till Thomas Tidholm för hans samlade produktion.

Thomas Tidholm debuterade med diktsamlingen Försök att se 1966 och har sedan dess givit ut ett tjugotal diktsamlingar, ett trettiotal barnböcker, romaner, musik och fotoböcker. Hans senaste diktsamling Jordlöparens bok gavs ut 2020 av Ordfront och nominerades till Augustpriset. Den senaste barnboken som Thomas gjort tillsammans med Anna-Clara Tidholm heter Isresan, även den kom förra året.

Juryns motivering: ”Thomas Tidholms konstnärskap rör sig över många genrer; fotografi, musik, film, bilderböcker, prosa och poesi. Hans röst är egen, lätt igenkännbar. Rösten bär värme, tvivel och uppgivenhet, civilisationskritik och protest mot människans dumhet. Han berättar likt Harry Martinson om orättvisor, den lilla människans värdighet och en alltmer förtvivlad omsorg om skog och natur. I Thomas Tidholms senaste verk Jordlöparens bok sammanstrålar allt detta. Här möts konst och natur, djur och kultur, på ett underfundigt och märkvärdigt sätt.”

Priset delas ut vid en ceremoni i början av november 2021.

Aniarapriset instiftades 1974 och utdelas årligen till en svenskspråkig författare av skönlitteratur för vuxna och består av en skulptur samt en prissumma på 50 000 kronor. Det utdelas av Svensk biblioteksförening.

De senaste årens pristagare är Lina Wolff (2020), Mirja Unge (2019) och Eva-Stina Byggmästar (2018).

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,