Rachel Cusk, Göran Greider och Kerstin Ekman är några av de författare som ger ut nya böcker i höst. Foto: Jonas Ekströmer, Emma-Sofia Olsson / SvD, Fredrik Persson / TT

10 läsvärda böcker att se fram emot hösten 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kerstin Ekman, Göran Greider och Rachel Cusk ger ut ny litteratur. Bokhösten bjuder också på en georgisk släktkrönika, relationsdramatik i apokalypsens tid och brännheta funderingar kring klimat och moral. Här är tio böcker att se fram emot.

Mitt arbete av Olga Ravn, Ellerströms

Olga Ravn som 2020 blev invald i Danska Akademien har skrivit en självbiografisk bok om moderskap och skrivande, där hon går på djupet med obekväma frågor om att leva med ett litet barn. Hur står konstnärskapet i konflikt med att vara mamma? Och kan hon ens älska sitt barn – det är tankar hon vågar möta. (December)

Mitt arbete

Mitt arbete

Löpa varg av Kerstin Ekman, Albert Bonniers

Den pensionerade jägmästaren Ulf Norrstig bor i Ljusdal och är ledare för jaktlaget. Men saker och ting är inte längre vad de har varit. När han får syn på en ståtlig varghanne behåller han upplevelsen för sig själv. Inte ens frun får veta.

Kerstin Ekman berättar en historia om en gammal jägare vars förhållande till skogen, naturen och jakten är på väg att förändras. (Augusti)

Löpa varg

Löpa varg

Vackra värld, var är du av Sally Rooney, Albert Bonniers

Hennes ”Normala människor” har erövrat mängder av läsare och tv-tittare. Nu kommer Sally Rooney med ännu en relationsroman. Här träffar den firade författaren Alice lagerarbetaren Felix på Tinder och bjuder med honom till Rom. Samtidigt glider Alice ifrån sin barndomsvän Eileen allt mer. När Sally Rooney denna gång skriver om kärlek, vänskap och sex utspelas relationsdramat i apokalypsens skugga. (September)

Vackra värld, var är du

Vackra värld, var är du

Minnen och historier från Lappmarken av Udtja Lasse, Elisabeth Grate förlag

Sent i livet skrev Lars Norberg berättelser från barndomslandet i Varggájaure, Jokkmokk. Udtja Lasse, som han också kallades, skulle växa upp och bli svensk diplomat innan han på ålderns höst skildrade barndomens värld som den allra bästa. Här framträder en tillvaro där alla lever “under samma betingelser. Ingen har något som ingen annan har”…Därtill kommer att mamma och pappa tyckte om varandra”.

2014 och 2015 självpublicerade han sina två tunna böcker som nu ges ut postumt av Elisabeth Grate förlag. (September)

Minnen och historier från Lappmarken

Minnen och historier från Lappmarken

En kropp att sörja av Tsitsi Dangarembga, Tranan

I den numera klassiska Rotlös skrev Tsitsi Dangarembga om en ung flicka i 60-talets Rhodesia, nuvarande Zimbabwe, som drömde om att få gå i skolan. Nu skildrar hon Tambudzai, den enda i sin familj som utbildade sig och lämnade byn för Harare. Det blir också berättelsen om övergången från kolonialism till en ny, tuff ekonomisk verklighet, där kampen för ett självständigt liv fortsätter. Tambudzai säger upp sig som copywriter, efter att de vita medarbetarna ideligen har tagit åt sig äran för hennes jobb. När hon får arbete inom ekoturismen ställs hennes liv på ända. (September)

En kropp att sörja

En kropp att sörja

 • Förlag: Bokförlaget Tranan
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2021-09-08
 • ISBN: 9789189175488

Även om allt tar slut av Jens Liljestrand, Albert Bonniers

Hur fortsätter vi att leva våra liv när klimatkatastrofen är ett faktum? Jens Liljestrand skriver om en sommar då halva Sverige står i lågor, och städer plötsligt måste evakueras. Men mitt i den skrämmande nya verkligheten pågår vardagslivet, med skilsmässor, förälskelser och föräldrauppror. I fyra berättelser dras här en möjlig väg framåt, där livet ter sig märkligt välbekant trots hotet om en annalkande undergång. (Oktober)

Även om allt tar slut

Även om allt tar slut

Det åttonde livet av Nino Haratischwili, It-Lit förlag

New York Times kallade den ”ett storslaget epos om det röda århundradet”. Haratischwilis hyllade roman utspelas i utkanten av det ryska imperiet, och handlar om en georgisk familj som klättrar på samhällsstegen, med hjälp av ett chokladrecept. Humor och ett rappt berättartempo leder denna vindlande roman framåt. Niza Jashi tecknar ned sin familjehistoria för sin tolvåriga systerdotter Brilka, och det vecklar ut sig till en episk roman om sex generationer. (Augusti)

Det åttonde livet (Till Brilka)

Det åttonde livet (Till Brilka)

 • Förlag: IT-LIT
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2021-08-20
 • ISBN: 9789198618389

Andra stället av Rachel Cusk, Albert Bonniers

Rachel Cusk har hyllats för sin nyskapande och språkligt precisa trilogi som inleds med ”Konturer”. Nu återkommer hon med en ny roman som kallas ”ett rakbladsvasst kammarspel om kön och öde, makt och konst”. Den handlar om en kvinna som bjuder in en berömd konstnär att vistas i hennes gäststuga i ett isolerat träskområde. Men hans närvaro börjar provocera henne, och hon tvingas att revidera sina tankar om både honom, konsten och slutligen människans villkor. (September)

Andra stället

Andra stället

Det tredje ljuset/Små ting som dessa av Claire Keegan, Wahlström & Widstrand

”Det tredje ljuset” är en modern klassiker och bästsäljare på Irland. Den handlar om en flicka som skickas till fosterföräldrar – där hon för första gången får uppleva trygghet och kärlek. Här ingår också den fristående uppföljaren i samma utgåva, som kretsar kring empati och tyst hjältemod. (Oktober)

Djuret av Lisa Taddeo, Norstedts

Lisa Taddeo gjorde succé med ”tre kvinnor”, där hon skildrade tre olika kvinnors lust och längtan. Nu gör hon skönlitterär debut med en bok om kvinnlig vrede. Joan har blivit misshandlad och lever med en traumatisk upplevelse från barndomen. Till slut kommer hon fram till att hon behöver hämnas, och gå från villebråd till rovdjur. (September)

Djuret

Djuret

 • Förlag: Norstedts
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2021-09-29
 • ISBN: 9789113116990

Elin Swedenmark/TT, Erika Josefsson/TT


ANNONS


TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.