Baka med choklad – bra böcker om bakning och desserter

Baka med choklad böcker bok
Choklad är en magisk ingrediens i bakning. Mörk blockchoklad eller kakaopulver? En smaksak. Det finns gott om böcker med bra recept. Foto: iStock.

Letar du efter recept på brownies, chokladmuffins och andra kakor med choklad eller kakao? Här är ett gäng kokböcker/bakböcker som hjälper dig när det där dags att baka något riktigt gott.

Choklad i lagom mängd förlänger livet, säger vissa studier. Men överkonsumtion det motsatta. Så varför inte njuta ordentligt när du väl ska äta choklad – exempelvis genom ett lyxigt bakverk?

Det finns flera böcker som fokuserar enbart på choklad som ingrediens och av förklariga skäl är det främst bakning. På Boktugg älskar vi kladdkaka, chokladbollar, praliner och … ja, listan blir oändlig. Här nedan hittar du några aktuella böcker om choklad – med många härliga recept. Dessutom med smidiga köplänkar till nätbokhandlare. Men glöm inte att du även kan beställa böcker i din lokala bokhandel – kanske har de även boken hemma i hyllan.

För att läsa mer om boken, klicka på titeln. Lycka till med bakningen!

Lilla boken om choklad

Lilla boken om choklad

  • Förlag: Tukan Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-03-19
  • ISBN: 9789179854690
Baka med choklad

Baka med choklad

  • Förlag: Bokförlaget Semic
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-05-27
  • ISBN: 9789155268435
50 Shades of chocolate

50 Shades of chocolate

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2016-05-02
  • ISBN: 9789188257796

Fakta om choklad

Choklad är ett gemensamt namn för olika sorters livsmedel baserade på kakaobönan som framställs av frukterna från kakaoträdet Theobroma cacaos. Kakaoträdet har odlats i Mellanamerika sedan 600-talet av mayafolket men bönorna tros ha använts i åtminstone 2 500 år.

Christofer Columbus tog chokladen till Europa 1502 och Spanien etablerade tidigt ett monopol på import. Först förtärdes chokladen i form av chokladdryck, och chokladhus som sålde drycken öppnade på många ställen i Europa. 1828 upptäckte man hur man kunde framställa pulver av kakaobönorna, vilket ledde till att den första chokladkakan tillverkades 1847.

Många typer av choklad innehåller förutom kakao, i form av kakaomassa eller kakaosmör, även socker. Mörk choklad innehåller i huvudsak kakaomassa, medan vit choklad består av kakaosmör. Den kan vara flytande, pasta eller i block, eller användas som en smaksättare i annan mat.

När mjölk ingår i blandningen kallas den mjölkchoklad. Choklad används som tilltugg, i bakverk, glass, dryck eller sötsaker, men kan även användas som krydda i matlagning. Idag används huvudsakligen tre olika sorters kakaobönor vid tillverkningen av choklad. (Wikipedia)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL