Maria Edsman Akademibokhandeln Bokus
Maria Edsman, VD Bokusgruppen. Foto: Juliana Fälldin.

Bokus fortsätter växa starkt och kunderna börjar återvända till butikerna

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I en delårsrapport för andra kvartalet 2021 meddelar Bokusgruppen en total försäljningsökning om 12 procent till 334,4 Mkr (298,5). Både ehandel och fysisk handel går framåt.

Akademibokhandelns butiker börjar återhämta sig. Under andra kvartalet 2021 ökade den fysiska försäljningen med 13 procent. Tillväxten i Bokusgruppens onlinekanaler är upp 11 procent jämfört med samma period förra året.


ANNONS


Under kvartalet fortsatte Bokusgruppen att investera och satsa på utökad funktionalitet i Bokus Play, förbättring av omni-kanalerbjudandet för Akademibokhandeln och fler leveransalternativ för Bokus. Akademibokhandelns övriga sortiment (kontorsmaterial, spel och dylikt) lanserades online.

Den 4 juni 2021 börsnoterades Bokusgruppen på Nasdaq First North Premier Growth Market.

– Sammanfattningsvis är jag nöjd med kvartalets utfall. Vi hade en starkare försäljning, fler kunder i våra butiker och en positiv tillväxt online. Bokusgruppens totalerbjudande av kanaler, format och sortiment står sig med andra ord väldigt starkt. Tittar vi framåt kvarstår osäkerhet kring nya virusvarianters påverkan på samhället, men om restriktionerna fortsätter att lättas enligt myndigheternas plan ser jag med tillförsikt på resten av året, säger VD Maria Edsman i pressmeddelandet.

Till hösten återstår att se om butikerna återgår till samma nivå som före pandemin eller om kundernas köpbeteende har förändrats. Kanske har en ny generation skapats som handlar på nätet – denna gång den äldre.

Bokusgruppens kvartal april-juni 2021

 • Nettoomsättningen steg 12 % till 334,4 (298,5) MSEK
 • EBITA förbättrades till -16,7 (-22,7) MSEK
 • EBITA R12 uppgick till 87,2 (87,3) MSEK
 • Resultat efter skatt till -25,8 (-32,1) MSEK
 • Resultat per aktie uppgick till -1,9 (-4,0) SEK

Perioden januari-juni 2021

 • Nettoomsättningen steg 7 % till 796,3 (742,5) MSEK
 • EBITA förbättrades till -19,0 (-21,9) MSEK
 • Resultat efter skatt uppgick till -41,0 (-45,4) MSEK
 • Resultat per aktie uppgick till -3,8 (-5,7) SEK

Väsentliga händelser under kvartalet

 • Bokusgruppen noterades på Nasdaq First North Premier Growth Market den 4 juni
 • Butik återhämtade sig och hade en positiv försäljningstillväxt om 13 %
 • Onlinekanaler uppvisade fortsatt stark tillväxt om 11 %
 • Akademibokhandelns övriga sortiment lanserades online
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.


Uppdateras under dagen …