Maria Edsman Akademibokhandeln Bokus
Maria Edsman, VD Bokusgruppen. Foto: Juliana Fälldin.

Bokus fortsätter växa starkt och kunderna börjar återvända till butikerna

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I en delårsrapport för andra kvartalet 2021 meddelar Bokusgruppen en total försäljningsökning om 12 procent till 334,4 Mkr (298,5). Både ehandel och fysisk handel går framåt.

Akademibokhandelns butiker börjar återhämta sig. Under andra kvartalet 2021 ökade den fysiska försäljningen med 13 procent. Tillväxten i Bokusgruppens onlinekanaler är upp 11 procent jämfört med samma period förra året.


ANNONS


Under kvartalet fortsatte Bokusgruppen att investera och satsa på utökad funktionalitet i Bokus Play, förbättring av omni-kanalerbjudandet för Akademibokhandeln och fler leveransalternativ för Bokus. Akademibokhandelns övriga sortiment (kontorsmaterial, spel och dylikt) lanserades online.

Den 4 juni 2021 börsnoterades Bokusgruppen på Nasdaq First North Premier Growth Market.

ANNONS

– Sammanfattningsvis är jag nöjd med kvartalets utfall. Vi hade en starkare försäljning, fler kunder i våra butiker och en positiv tillväxt online. Bokusgruppens totalerbjudande av kanaler, format och sortiment står sig med andra ord väldigt starkt. Tittar vi framåt kvarstår osäkerhet kring nya virusvarianters påverkan på samhället, men om restriktionerna fortsätter att lättas enligt myndigheternas plan ser jag med tillförsikt på resten av året, säger VD Maria Edsman i pressmeddelandet.

Till hösten återstår att se om butikerna återgår till samma nivå som före pandemin eller om kundernas köpbeteende har förändrats. Kanske har en ny generation skapats som handlar på nätet – denna gång den äldre.

Bokusgruppens kvartal april-juni 2021

 • Nettoomsättningen steg 12 % till 334,4 (298,5) MSEK
 • EBITA förbättrades till -16,7 (-22,7) MSEK
 • EBITA R12 uppgick till 87,2 (87,3) MSEK
 • Resultat efter skatt till -25,8 (-32,1) MSEK
 • Resultat per aktie uppgick till -1,9 (-4,0) SEK

Perioden januari-juni 2021

 • Nettoomsättningen steg 7 % till 796,3 (742,5) MSEK
 • EBITA förbättrades till -19,0 (-21,9) MSEK
 • Resultat efter skatt uppgick till -41,0 (-45,4) MSEK
 • Resultat per aktie uppgick till -3,8 (-5,7) SEK

Väsentliga händelser under kvartalet

 • Bokusgruppen noterades på Nasdaq First North Premier Growth Market den 4 juni
 • Butik återhämtade sig och hade en positiv försäljningstillväxt om 13 %
 • Onlinekanaler uppvisade fortsatt stark tillväxt om 11 %
 • Akademibokhandelns övriga sortiment lanserades online

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ögonvittnet – en bok om hur illa Kina behandlar etniska minoriteter

En chockerande skildring av en av världens grymmaste regimer – en kvinnas kamp för överlevnad.

De senaste åren har det anlagts över 1 200 koncentrationsläger i Kinas nordvästra provins där man håller personer från de kazakiska och uiguriska minoritetsfolken fängslade. Det kan röra sig om upp emot tre miljoner fångar. Villkoren är omänskliga: hjärntvätt, tortyr, misshandel, våldtäkt och medicinska experiment. Lägren utgör det största systematiska fängslandet av ett enskilt folk sedan Tredje riket.

Sayragul Sauytbay föddes i provinsen och arbetade som läkare innan hon blev utsedd till högre tjänsteman. Hennes liv blev omkullkastat när de kinesiska myndigheterna fängslade henne. Brottet: att vara kazak, en av Kinas etniska minoriteter.

I fängelset tvingades hon arbeta med att undervisa om Kinas språk, kultur och politik. Genom arbetet fick hon tillgång till hemlig information som avslöjade Beijings långsiktiga planer på att underminera både landets minoritetsfolk och demokratier runt om i världen. Efter sin flykt från Kina återförenades hon med sin familj men lever under ständigt hot om repressalier. Detta sällsynta vittnesmål från världens största övervakningsstat avslöjar inte bara den skrämmande omfattningen av Kinas tyranniska ambitioner, utan även motståndskraften och civilkuraget hos en enskild visselblåsare.

Sayragul Sauytbay bor med sin familj i Sverige sedan 2019 och har haft långa intervjutillfällen med journalisten Alexandra Cavelius under arbetet med boken.

(...) Läs hela artikeln »