Eric Carle skrev den klassiska barnboken "Den mycket hungriga larven". Arkivbild: Richard Drew/AP/TT.

Eric Carle – skapare av ”Den mycket hungriga larven” – är död

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den amerikanske författaren och illustratören Eric Carle är död. Han avled på söndagen, 91 år gammal, skriver BBC.

Carle skrev och illustrerade över 70 barnböcker, men är främst känd för barnboken Den mycket hungriga larven. Den gavs ut första gången 1969 och handlar om en glupsk larv som äter sig igenom äpplen, päron, tårtor och korvar, för att sedan bli en kokong och slutligen utvecklas till en vacker fjäril.

Boken är bara 224 ord lång men har blivit en klassiker som har sålts i över 30 miljoner exemplar och översatts till 62 språk.

När Carle 2019 intervjuades av BBC förklarade han vad han trodde var anledningen till att boken fortfarande engagerar efter fem decennier:

– I många år förstod varken jag, min förläggare eller mitt förlag varför den är så populär. Men över tid har jag känt att boken handlar om hopp, det är en bok om hopp. Och det är den här hoppfulla känslan som har gjort den till en bok som läsare i alla åldrar kan uppskatta och minnas, sade han.

Boktuggs fotnot: I november 2019 meddelade Penguin Random House (PRH) att de hade köpt Eric Carle LLC som hanterar rättigheterna till de över 70 barnböcker som skrivits och illustrerats av Eric Carle. Och boken om den hungriga larven var för övrigt en av de tio mest utlånade böckerna genom tiderna på New York Public Library.

Den mycket hungriga larven på svenska

Den mycket hungriga larven

Den mycket hungriga larven

  • Förlag: Lind & Co
  • Format: Boardbook
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-08-11
  • ISBN: 9789179033415
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL