Svenska Akademien överklagar inte mot NMR

Svenska Akademien stämde tidigare i år Nordiska motståndsrörelsen och deras nätsajt Nordfront för brott mot det så kallade klassikerskyddet. Arkivbild: Jessica Gow/TT.

Svenska Akademien förlorade den rättsliga striden mot Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront om hur äldre diktverk får användas. Det blir ingen överklagan av domen, meddelar Akademien nu.

Svenska Akademien tycker inte att domstolens domskäl är övertygande – ”i synnerhet inte när det gäller verksanvändning som ett led i brottslig verksamhet”, skriver institutionen i ett pressmeddelande. Beslutet att ändå inte överklaga motiveras med en hänvisning till ”den bättre ordningen” att riksdag och regering tar ställning till om domstolens avgränsning av skyddet är godtagbar.

Domen i sig är tillräcklig för att regeringen ska kunna avgöra om ett förtydligande i lagen krävs, menar Akademien.

– De konsekvenserna behandlas enligt vår bedömning bäst i en demokratisk och öppen diskussion, säger den ständige sekreteraren Mats Malm till TT, och tillägger:

– Akademien vet när det är en klassiker, men lagstiftningen behöver diskuteras brett.

”Demokratisera frågan”

I det uppmärksammade fallet i patent- och marknadsdomstolen blev det inget bifall för Svenska Akademiens begäran om att de båda föreningarna ska förbjudas att återge utdrag ur klassiska diktverk av Esaias Tegnér, Viktor Rydberg och Verner von Heidenstam samt ”Hávamál”.

Akademiens inställning var att publiceringarna utgör brott mot det så kallade klassikerskyddet, vilket för första gången prövades i domstol. Och enligt Mats Malm är domskälen begränsade.

– Det handlar om att man kan göra som man vill så länge man inte ändrar i texten. Men en text ändras ju beroende på vilket sammanhang och påstående den fogas in i. Nu överlämnar vi den diskussionen till det allmänna, säger han.

Uppvakta regeringen

Akademien ska nu uppvakta regeringen i frågan om att demokratisera skyddet för det gemensamma litterära kulturarvet.

Enligt domen ska Akademien ersätta både Nordfront och NMR för rättegångskostnader på 690 000 respektive 800 000 kronor.

Text: Elin Swedenmark/TT, Miranda Sigander/TT

Fakta: NMR och Nordfront

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är en nazistisk organisation med rötter i den ultranationalistiska grupperingen Vitt ariskt motstånd, VAM, som lades ned i mitten av 1990-talet sedan flera av gruppens ledare dömts till fängelsestraff.

NMR:s politiska program innehåller en rad åtgärder som syftar till att skapa ett rasrent samhälle, med tydliga paralleller till Nazityskland.

NMR tror på den vita människans överhet, är emot invandring och vill inrätta ett rasbiologiskt institut för att göra rasbedömningar. Man är även emot yttrandefrihet och demokrati.

Nordfront är NMR:s nättidning.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,