ANNONS

Svenska Akademien stämde tidigare i år Nordiska motståndsrörelsen och deras nätsajt Nordfront för brott mot det så kallade klassikerskyddet. Arkivbild: Jessica Gow/TT.

Svenska Akademien överklagar inte mot NMR

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Svenska Akademien förlorade den rättsliga striden mot Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront om hur äldre diktverk får användas. Det blir ingen överklagan av domen, meddelar Akademien nu.

Svenska Akademien tycker inte att domstolens domskäl är övertygande – ”i synnerhet inte när det gäller verksanvändning som ett led i brottslig verksamhet”, skriver institutionen i ett pressmeddelande. Beslutet att ändå inte överklaga motiveras med en hänvisning till ”den bättre ordningen” att riksdag och regering tar ställning till om domstolens avgränsning av skyddet är godtagbar.


ANNONS


Domen i sig är tillräcklig för att regeringen ska kunna avgöra om ett förtydligande i lagen krävs, menar Akademien.

– De konsekvenserna behandlas enligt vår bedömning bäst i en demokratisk och öppen diskussion, säger den ständige sekreteraren Mats Malm till TT, och tillägger:


ANNONS


– Akademien vet när det är en klassiker, men lagstiftningen behöver diskuteras brett.

”Demokratisera frågan”

I det uppmärksammade fallet i patent- och marknadsdomstolen blev det inget bifall för Svenska Akademiens begäran om att de båda föreningarna ska förbjudas att återge utdrag ur klassiska diktverk av Esaias Tegnér, Viktor Rydberg och Verner von Heidenstam samt ”Hávamál”.

Akademiens inställning var att publiceringarna utgör brott mot det så kallade klassikerskyddet, vilket för första gången prövades i domstol. Och enligt Mats Malm är domskälen begränsade.

– Det handlar om att man kan göra som man vill så länge man inte ändrar i texten. Men en text ändras ju beroende på vilket sammanhang och påstående den fogas in i. Nu överlämnar vi den diskussionen till det allmänna, säger han.

Uppvakta regeringen

Akademien ska nu uppvakta regeringen i frågan om att demokratisera skyddet för det gemensamma litterära kulturarvet.

Enligt domen ska Akademien ersätta både Nordfront och NMR för rättegångskostnader på 690 000 respektive 800 000 kronor.

Text: Elin Swedenmark/TT, Miranda Sigander/TT

Fakta: NMR och Nordfront

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är en nazistisk organisation med rötter i den ultranationalistiska grupperingen Vitt ariskt motstånd, VAM, som lades ned i mitten av 1990-talet sedan flera av gruppens ledare dömts till fängelsestraff.

NMR:s politiska program innehåller en rad åtgärder som syftar till att skapa ett rasrent samhälle, med tydliga paralleller till Nazityskland.

NMR tror på den vita människans överhet, är emot invandring och vill inrätta ett rasbiologiskt institut för att göra rasbedömningar. Man är även emot yttrandefrihet och demokrati.

Nordfront är NMR:s nättidning.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL