Läsfrämjarpriset Läsplogen delas lika mellan två Tenstaskolor

Fyra killar i åttonde klass på Enbacksskolan i Tensta prisas för sin poesiläsning. Foto: Textpiloterna/Läsplogen

Fyra poesipiloter på Enbacksskolan och ett stort läsprojekt på Elinsborgsskolan fick dela på Läsplogen när priset delades ut för första gången.

Läsplogen är ett nyinstiftat läsfrämjarpris för elever på Tenstas kommunala grundskolor och delas ut av föreningen Textpiloterna. Syftet är att uppmuntra elever att använda sin kreativitet för att bidra till ett läsande Tensta. I år har Läsplogen involverat elever från alla stadier och alla fyra skolor i stadsdelen. 

Vinnarna är två bidrag som skapat glädje, gemenskap och krossat fördomar med utgångspunkt i litteraturen. De delar lika på prissumman på 5 000 kronor.

På Enbacksskolan har de fyra poesipiloterna Saber Ibrahim, Khalid Ali Dahir, Rayan Imam och Ali Mohamed läst Mona Monasars diktsamling Modersmål. De har sedan framfört dikterna för yngre elever, pratat om poesi och blivit läsande förebilder.

– Läsfrämjande kan verka komplicerat. Men fyra killar i åttan utmanade sig själva och delade med sig till andra av dikter de själva tyckte om. Lika enkelt som genialt. Vad fick de då? Glada lyssnare och nya läsare! säger Bengt-Erik Engholm, jurymedlem.

Juryns motivering: ”Saber Ibrahim, Khalid Ali Dahir, Rayan Imam och Ali Mohamed i årskurs 8 på Enbacksskolan tilldelas Läsplogen 2021 för ett finstämt och passionerat delande av egna läsupplevelser. Genom att våga stiga fram och läsa poesi, samtala om dikt och skapa relationer genom litteratur har ni blivit läsande förebilder.”

På Elinsborgsskolan har hela skolan under några veckor engagerats i läsning tack vare biblioteksrådets projekt Väck läsaren. Klasserna har sedan valt egna aktiviteter – allt från att skapa en mysig läshörna eller klassrumsbibliotek till att läsa högt för syskon, föräldrar eller gosedjur. Dessutom har hela skolan dansat bokdans. 

Elever från Elinsborgsskolan vars biblioteksråd prisas för skolans läsaktiviteter.

– Tänk att det finns så många olika sätt att närma sig läsningen! På Elinsborgsskolan har arbetet tagit många olika uttryck, och den uppfinningsrikedom och glädje som deras arbete visar är smittsam på det riktigt goda sättet, säger Katarina Lycken Rüter, jurymedlem och ordförande i Textpiloterna.

Juryns motivering: ”Elinsborgsskolans biblioteksråd tilldelas Läsplogen 2021 för ett läsfrämjande arbete som sträcker sig över både det stora och det lilla, med en mångfald av uttryck och en gemensam glädje i litteraturen. Alla vill väl dansa bokdans!”

Juryn bestod av Melody Farshin, stand upkomiker och författare, Bengt-Erik Engholm, författare och Katarina Lycken Rüter, representant för Textpiloterna.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL