Ellinor Wessel. Foto: Andy Petersel

5 bra böcker om och med bilar – boktips av Ellinor Wessel

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Gillar du bilar? Gillar du att läsa? Här är fem böcker du inte får missa, menar författaren Ellinor Wessel som har lång erfarenhet av bilbranschen.

Ellinor Wessel är uppvuxen i Åhus och Warszawa och har tio års erfarenhet av olika chefsroller i bilbranschen, bland annat på BMW. Hon jobbar i nuläget som Customer Experience Manager på Jaguar Land Rover Scandinavia.

Hennes debutthriller Farliga affärer (2020) och uppföljaren På djupt vatten (april 2021) handlar om bilhandlaren Johan Wagner.

Vi bad Ellinor om tips på bra böcker där bilar och fordon spelar en central roll, och fick fem godbitar ur olika genrer.

Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald

”Vår älskade Gatsby glassar runt i sin 1928 Rolls Royce Tourer. I en av 1900-talets mest inflytelserika romaner, följer vi en person som är fången av kärlek och extravagans, vilket banar väg för en bergochdalbane-historia av fester och eufori, förstörelse och fall.”

Den store Gatsby

Den store Gatsby

 • Förlag: Novapress
 • Format: Pocket
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-12-16
 • ISBN: 9789171370129

Christine av Stephen King

”Kanske den första titel man kommer att tänka på, ifall man söker en bok där bilen spelar en av rollerna, tillika en klassisk King tegelstens-thriller. Följ denna självreparerande 1958 Plymouth Fury och dess illvilliga uppsåt i en krypande historia om en mördarbil.”

Köp på Bokus >>

Köp på Adlibris >>

Serien om Jack Reacher av Lee Child – senast Vaktposten

”Ensamvargen Jack Reacher, en före detta militärpolis som dras till händelsernas centrum så till den milda grad att det resulterat i en tjugo titlar lång bokserie. Jack arbetar och rör sig helst oberoende av andra och det blir mycket bilkörning. Dessutom trängs polisbilar, militärjeepar och arbetsfordon på sidorna. Vill du veta var ordet Humvee kommer ifrån? Läs Fienden.”

Vaktposten

Vaktposten

 • Förlag: Norstedts
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2021-04-28
 • ISBN: 9789113113029

Jane Eyre av Charlotte Brontë

”Men hur kan en roman skriven före bilen uppfanns handla om bilar, undrar den uppmärksamme läsaren. Dåtidens fordon spelar också en roll i vår litteratur. När Rochester, ägaren av godset där Jane Eyre arbetar, bestämmer sig för att skaffa sig en hustru, börjar han med att skaffa sig ett nytt ekipage. Han ber Jane att tycka till om vagnen vore passande för en framtida Mrs Rochester.”

Jane Eyre

Jane Eyre

 • Förlag: Modernista
 • Format: Häftad
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2016-03-24
 • ISBN: 9789174998597

Ayrton Senna – Little People, Big dreams av Maria Isabel Sanchez Vegara

”Avslutningsvis, ett tips om en bilförare: världens mest legendariska Formel 1-förare Ayrton Senna, vars liv har inspirerat människor världen över och vars tragiska död i en tävlingsolycka förändrade sporten för alltid. Nu finns hans liv skildrat i den fina barnboksserien Little People, Big Dreams. En del människor har levt fantastiska liv – det kan vara designers, konstnärer, forskare eller äventyrare. De har blivit berömda för sina otroliga bedrifter, men allt började med att de var barn som hade stora drömmar.”

Köp på Adlibris >>

Köp på Bokus >>

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL