Författaren Maria Ernestam. Foto: Richard Ryan

5 stämningsfulla högtidsböcker – boktips av Maria Ernestam

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

När författaren Maria Ernestam tipsar om högtidsböcker väljer hon ut fyra klassiker och en novell.

En nygammal trend som levt upp de senaste åren är julromaner, påskberättelser och andra böcker som knyter an till olika högtider eller årstider.

Ett aktuellt exempel är Maria Ernestams roman Knäckta ägg och krossade hjärtan – en alldeles omöjlig påsk, en vårroman eller påskroman, som släpptes i mars 2021. Det är uppföljaren till julromanen Brutna ben och brustna hjärtan – en alldeles omöjlig jul som gavs ut 2018 då vi också skrev en artikel om hur LB förlag återupplivar den svenska julromanen.

Maria Ernestam debuterade 2005 och har sedan dess skrivit flera romaner och noveller. Hennes böcker har sålts i över en miljon exemplar och är utgivna i 13 länder.

Här får vi hennes tips på högtidsböcker: fyra klassiker och en nyare novell.

1. Midsommar med Herr Laakso av Kjell Westö

Den unge Kjell sitter ensam i lägenheten i Helsingfors när grannen Herr Laakso ringer på dörren eftersom hans hustru blivit sjuk. En pärla om hur skör vänskap uppstår mellan två udda människor i midsommarnatten.

Midsommar med Herr Laakso

Midsommar med Herr Laakso

 • Förlag: Novellix
 • Format: Häftad
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-05-01
 • ISBN: 9789175891828

2. Tomten av Viktor Rydberg

Midvinternattens köld är hård och tomten sköter sina sysslor på gården alltmedan han grubblar över de stora existentiella frågorna. Den ultimata julboken för både barn och vuxna.

Viktor Rydbergs Tomten

Viktor Rydbergs Tomten

 • Förlag: Tukan Förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2014-10-28
 • ISBN: 9789176171189

3. Poirots jul av Agatha Christie

Den rike tyrannen Simeon Lee blir mördad på julafton och de tre hunsade sönerna har alla motiv. En klassisk deckare med Shakespearevibbar som fortsätter att inspirera och bevisar att högtider och familjekonflikter skapar oslagbart litterärt stoff. Christie hedrar för övrigt högtidslitteraturen med att uppmärksamma även en mindre omskriven helg i sin Mord på Allhelgonadagen.

Poirots jul

Poirots jul

 • Förlag: Bookmark Förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2014-11-28
 • ISBN: 9789175471679

4. Barabbas av Pär Lagerkvist

Påsken är utgångspunkten för denna klassiker som handlar om Barabbas, mördaren som gick fri för att Jesus tog hans plats på korset. En storslagen skildring av en människas tvivel, längtan och ångest som mynnar ut i ett slutackord av försoning och frid.

Barabbas

Barabbas

 • Förlag: Brombergs
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2016-08-08
 • ISBN: 9789173376020

5. Körkarlen av Selma Lagerlöf

Det är nyårsafton och den människa som dör sist på året måste ta sig an uppdraget att under påföljande år köra Dödens kärra. David Holm är syndaren som står näst i tur men som under nyårsnatten får möta de människor han skadat. En spökhistoria som med fördel kan läsas tillsammans med Charles Dickens En julsaga.

Körkarlen : berättelse

Körkarlen : berättelse

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL