Ett av många studiosamtal som spelades in och visades på Bokmässan Play 2020. Foto: Pressbild.

Demokrati ett av årets teman på Bokmässan 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Årets teman för Bokmässan i Göteborg den 23–26 september är Demokrati, en fortsättning på fjolårets tema LÄS! LÄS! LÄS! samt Nordisk litteratur.

Bokmässans seminarieprogram kommer 2021 att framföras inför fysisk studiopublik på Svenska Mässan i Göteborg och samtidigt sändas digitalt på Bokmässan Play. De tre teman som kommer prägla programmet är Demokrati, LÄS! LÄS! LÄS! och Nordisk litteratur.


ANNONS


– Genom årets teman kan vi utforska vår samtid. Att blixtbelysa demokrati är nödvändigt i en tid när den hotas och utmanas, och när våra läsvanor förändras är Bokmässan en självklar arena för analys och reflektion. Med nordiska perspektiv – inte minst genom enastående skönlitteratur – stärker vi programmet ytterligare, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan i Göteborg.

Tema Demokrati

Med avstamp i hundraårsjubileet av allmänna val i Sverige sätter Bokmässan demokrati i fokus 2021. Temat behandlar samtidens utmaningar, historiska perspektiv och framtidens möjligheter. Bokmässans demokratitema kommer att innefatta ett 30-tal seminarier som belyser skolans, bildningens och medie- och informationskunnighetens roll, tech-bolagen och mediernas funktion och uppgift, samt lokala, regionala, nationella och globala perspektiv på demokratin. 

ANNONS

Temat presenteras i samarbete med kommittén Demokratin 100 årLärarnas RiksförbundGlobala TorgetMajblomman och Statens medieråd. Tillsammans med dem och andra aktörer bjuder Bokmässan in svenska och internationella författare, journalister, forskare och debattörer för att ta tempen på och samtala kring hur demokratin står sig inför valet 2022.

– Demokratin är i ständig utveckling och måste värnas varje dag. Att Bokmässan lyfter temat demokrati bidrar till att synliggöra många viktiga aspekter av demokratin. Både det talade och skrivna ordet är en grundläggande del i varje demokrati, och en förutsättning för kunskap. I pandemins spår ser vi demokratins utmaningar tydligt och runt om i världen är antalet demokratier på tillbakagång. Vi ser fram emot att under Bokmässan vara med och främja samtal om demokratin, dess förutsättningar och utmaningar samt hur vi tillsammans kan bidra till en stark demokrati även i framtiden, säger Peter Örn, ordförande i kommittén Demokratin 100 år.

Tema LÄS! LÄS! LÄS!

Genom att låta fjolårets tema LÄS! LÄS! LÄS! genomsyra även årets event fortsätter Bokmässan att sätta ljus på språket och läsningen som grundstenar i ett demokratiskt samhälle – vilket också blir en brygga över till demokratitemat. Lusten till läsandet och berättandet står i centrum och ger plats för alla former av läsning: med ögon, öron och fingrar. Författare, forskare, experter och lärare strålar samman och utforskar bland annat poesi för lust och lärande, bilderböcker, klassiker – och en ny tankesmedja. 

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

LÄS! LÄS! LÄS! genomförs tillsammans med Läsrörelsen som startade på Bokmässan för drygt 20 år sedan.


ANNONS


– Läsrörelsens samarbete med Bokmässan är en allians som ständigt förnyas, nu senast med LÄS! LÄS! LÄS! som under coronans tid inleddes på Bokmässan Play 2020 och fortsätter under 2021. Det känns fantastiskt, säger Läsrörelsens ordförande Elisabet Reslegård.

Tema Nordisk litteratur

I den nordiska samtidslitteraturen finns en myriad av litterära röster och skatter som befäster dess starka position i världen. Bokmässan har en lång tradition av att vara en nordisk kulturmanifestation – i år lyfts våra grannländer fram. Den geografiska och kulturella närhet som vi är vana vid har pandemin vänt upp och ner på. Plötsligt finner vi oss stå längre ifrån varandra än kanske någonsin tidigare i modern tid. Kan litteraturen upplösa gränserna och få oss att mötas igen? Inom temat uppmärksammas den aktuella nordiska utgivningen. Tongivande och älskade författarskap möter några av de mest hyllade författarna i den yngre generationen.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL