Lina Nordstrand rekryteras till Saga Egmont som affärsutvecklare

Lina Nordstrand, grundare av Vilja förlag, har fått nytt jobb på Saga Egmont. Foto: Pressbild.

Lina Nordstrand, som grundade Vilja förlag, har rekryterats till Saga Egmont för att jobba med affärsutveckling på den tyska och franska marknaden.

– Anställningen av Lina Nordstrand som affärsutvecklare görs för att styrka Saga ännu mer på den globala bokmarknaden. Lina är utan tvekan en av de mest nytänkande och drivna förlagspersonerna i Norden, med ett mycket imponerande cv trots sin unga ålder, och det gör henne till en drömrekrytering för oss på Saga. I och med Lina Nordstrand får vi en
affärsutvecklare, som har kapacitet att göra oss till en ledande aktör inom en rad olika områden, inte bara inom Saga Tyskland och Saga Frankrike, utan för Sagas globala satsning generellt, säger Thilde Nybro Pfeifer, redaktionschef för Saga Tyskland och Frankrike, i ett pressmeddelande.

Lina Nordstrand är barnbarn till Hans Peterson, Sveriges första lättlästförfattare och dotter till kulturjournalisten Lena Maria Nordstrand som startade Nypon förlag 2010. Hon växte med andra ord upp i en miljö där språket ständigt var närvarande.

Fick förlagsidén på en mässa

På en mässa träffade Lina en Sfi-lärare som efterfrågade skönlitteratur och lätta faktaböcker för vuxna. 

– Idén kom när jag var med Nypon förlag på en bokmässa i Borås. Det finns ju inget förlag för lättläst på en så lätt nivå att det är de första böckerna man läser, tänkte jag. Det finns ett hål i branschen och det vill jag fylla, sa Lina Nordstrand i en intervju med Helsingborgs Dagblad 2011 som träffade henne i Nypon förlags monter på Bokmässan där hon berättade att Vilja förlag skulle släppa sina första böcker våren 2012.

Både hennes (Vilja) och Lena Maria Nordstrands förlag (Nypon) växte och var lönsamma. Men 2018 bestämde de sig för att sälja till Studentlitteratur som köpte både Nypon förlag och Vilja förlag.

– När jag var 28 år sålde jag min första start up, Vilja förlag. Vilja förlag blev på kort tid Sveriges största lättlästförlag för vuxna, med tydligt integrationsfokus, säger Lina Nordstrand, som idag är bosatt i Köpenhamn.

Affärsutveckling på tyska och franska

Nu ska hon jobba för Saga Egmont och hennes fokus kommer främst att vara affärsutveckling för den tyska och franska marknaden.

Saga ägs av anrika förlaget Lindhardt og Ringhof, som är Danmarks näst största förlag och i sin tur ingår i Egmontkoncernen. Saga grundades 2014, och har sedan dess arbetat mot målsättningen att digitalt tillgängliggöra
böcker och berättelser från hela världen, i hela världen.

På Saga hoppas hon dra nytta av sina tidigare erfarenheter och arbeta affärsmässigt, kombinerat med mer mjuka värden som integration, tillgänglighetsfrågor och läsfrämjande.

– Det spelar ingen roll hur vi läser eller lyssnar på en bok. Det viktigaste är att vi fortsätter att ta del av berättelser som utvecklar såväl vår fantasi som empati. Därmed måste vi som förlag också skapa hållbara lösningar som för boken in i framtiden, oavsett hur vi tillgodogör oss innehållet. Bokens format är sekundärt. Det är läsningen och allt vad den för med sig, som är
det primära, säger hon.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL