ANNONS

Anna Hallberg får Gerard Bonniers lyrikpris 2021 för ”Under tiden”

Anna Hallberg lyrikpris
Poeten Anna Hallberg. Foto: Caroline Andersson.

Det blir Anna Hallberg som tilldelas Gerard Bonniers lyrikpris 2021. Hon får stipendiet på 100 000 kr för diktsamlingen Under tiden.

Gerard Bonniers Lyrikpris instiftades 1978 för att belöna en specificerad diktsamling som skrivits på svenska språket. Juryn består av en representant för donatorn, en litteraturkritiker samt den lyriker som året innan fått priset. Donatorns avsikt var inte att välja årets bästa diktsamling, då det knappast är möjligt, utan ett verk som är av hög litterär halt över huvud taget.

Årets jury har varit förra årets pristagare Göran Sonnevi, kritikern Göran Sommerdal och Lina Rydén Reynols, förläggare på Albert Bonniers Förlag. 

Tillsammans har de enats om att belöna Anna Hallberg för diktsamlingen Under tiden. Så här skriver juryn om pristagaren:

”Ett sätt att beskriva årets pristagare är att uppmärksamma hennes farliga förmåga att poetiskt gestalta det mänskligt angelägna, också det personligt angelägna som lika mycket utanpå som inuti, lika starkt utanför som därinne. Och att detta kräver en frihet, som snarare än att hänge sig åt en smeksam formupplösning, finner sin särart i en fruktbar disciplin.”

Gerard Bonniers Lyrikpris delar ut ett stipendium à 100 000 kr per år. Priset delas ut i mars.

Senare års pristagare har varit Helena Eriksson 2009, Kennet Klemets 2010, Agneta Enckell 2011, Jenny Tunedal 2012, Björner Torsson 2013, Fredrik Nyberg 2014, Ida Börjel 2015, Åsa Maria Kraft 2016, Johan Jönson 2017, Gunnar D. Hansson 2018, Mara Lee 2019 och Göran Sonnevi 2020.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL