Mara Lee belönas med Gerard Bonniers lyrikpris 2019

Mara Lee. Foto: Märta Thisner

Gerard Bonniers lyrikpris på 100 000 kronor tilldelas i år Mara Lee för romanen Kärleken och hatet som utkom 2018 på Albert Bonniers förlag.

Mara Lee får Gerard Bonniers lyrikpris 2019 för sin roman Kärleken och hatet med motiveringen: ”För sin undersökning av kärlekens och begärets insnärjdhet i dominansens och vithetens former, som med stålblank prosa, skör lyrik och essäistikens prövande medel expanderar den poetiska genrens register.”

I juryn satt Gunnar D Hansson (2018 års pristagare), Viola Bao (litteraturkritiker) och Lina Rydén Reynols (förläggare på Albert Bonniers Förlag).

Pristagaren Mara Lee är född 1972 och bosatt i Stockholm. Hon är verksam som forskare vid konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet, och har undervisat på Biskops Arnös författarskola i många år, samt på Konstfack och Konsthögskolan i Umeå. Hon har också översatt den kanadensiska poeten Anne Carson.

Mara Lee har tidigare gett ut de två uppmärksammade diktsamlingarna Kom och Hennes vård. Hon debuterade som romanförfattare på Albert Bonniers Förlag 2007 med den internationellt uppmärksammade Ladies, som 2011 följdes av den kritikerrosade Salome, för vilken hon belönades med Svenska Dagbladets litteraturpris och Per Olov Enquists pris. 2014 utkom Future Perfect, även den hyllad av kritikerna. Mara Lees senaste bok, Kärleken och hatet, utkom våren 2018.

Gerard Bonniers Lyrikpris instiftades 1978 för att belöna en specificerad diktsamling som skrivits på svenska språket. Juryn består av en representant för donatorn, en litteraturkritiker samt den lyriker som året innan fått priset. Donatorns avsikt var inte att välja årets bästa diktsamling, då det knappast är möjligt, utan ett verk som är av hög litterär halt över huvud taget.

Senare års pristagare har varit Helena Eriksson 2009, Kennet Klemets 2010, Agneta Enckell 2011, Jenny Tunedal 2012, Björner Torsson 2013, Fredrik Nyberg, 2014, Ida Börjel 2015, Åsa Maria Kraft 2016, Johan Jönson 2017 och Gunnar D Hansson 2018.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.