Författaren Jonas Hassen Khemiri
Författaren Jonas Hassen Khemiri. Foto: Pierre Björk.

Jonas Hassen Khemiri får Bernspriset 2020 av Svenska PEN

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Jonas Hassen Khemiri tilldelas Bernspriset för 2020 av Svenska PEN. Prissumman är 25 000 kronor.

Bernspriset för 2020 ges till författaren och dramatikern Jonas Hassen Khemiri för att ”han känsligt och med stor språklig uppfinningsrikedom om och om igen gestaltar stadens olika människor, i brytpunkten mellan minne och språk, längtan och tillkortakommande”, skriver Svenska PEN

Bernspriset eller Bernsstipendiet är ett årligt pris som sedan 1966 utdelas av Svenska PEN till en författare, journalist eller fotograf som lämnat ett värdefullt bidrag till skildringen av Stockholms kultur och natur, dess institutioner och dess utveckling eller Stockholmslivet i andra former.

Priset instiftades 1963 av poeten Johannes Edfelt och hans bror Arne Edfelt, som då drev Berns, i samband med Berns salongers 100-årsjubileum för att påminna om restaurangens centrala plats i Stockholms kulturliv. Pristagaren utses av Svenska PEN:s styrelse. Prissumman är 25 000 kronor.

Jonas Hassen Khemiri (född 1978) fick Borås Tidnings debutantpris för Ett öga rött och har därefter vunnit en rad priser. 2015 tilldelades Khemiri Augustpriset för romanen Allt jag inte minns. Hans femte roman, Pappaklausulennominerades till National Book Awards i USA i kategorin översatt skönlitteratur.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.