ANNONS

Vårens böcker 2021
Vårens böcker handlar om allt från mödrar till klimatkrisen, rasism och familjen. Arkivbild: Amir Nabizadeh/TT.

Boktips bland vårens böcker 2021: Identitet och sorgearbete

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Såriga mor- och dotterrelationer, brännande identitetsfrågor och existentiella funderingar kring turbulenta tider – det är några av de ämnen som vårens böcker kretsar kring.

Flera författare skriver i vårens böcker om relationen mellan mödrar och döttrar, ofta med utgångspunkt i smärtsamma erfarenheter. Balsam Karam som hyllades för sin debut Händelsehorisonten kommer nu med Singulariteten, som enligt författaren själv är ett sorgearbete i tre delar. Den handlar om en kvinna som söker efter sitt försvunna barn – men där finns också en moder som har förlorat sitt språk och sitt land. Hon kommer till utvecklingssamtalet iklädd sitt finaste plagg, och blir utskrattad. Hur rangordnar man förluster och trauman, frågar sig Balsam Karam.


ANNONS


I Bechi undrar Koko Hubara, författare till den uppmärksammade Bruna flickor, om man som förälder oundvikligen förstör sitt barn. När Bechi berättar för sin mamma att hon är gravid uppenbaras spänningar från flera årtionden.


ANNONS


Även Sofi Oksanen och Vigdis Hjorth uppehåller sig i sina senaste böcker vid mödrar. Pooneh Rohi skriver i ”Hölje” om en kvinna som inte känns vid det barn som plötsligt ammar vid hennes bröst, och i ”En liten uppblåst fittas memoarer” skärskådar Aase Berg kvinnorollen genom bland annat moderskapet. Anna-Karin Palm försöker också förstå sin mammas livshistoria i Jag skriver över ditt ansikte, där modern sakta sjunker in i alzheimerns dimma.

Kris och klimat

Att vara människa i en turbulent tid är ett tema som dyker upp i flera av vårens böcker. Till exempel kretsar amerikanske Don Delillo kring detta i ”Tystnaden”, en bok som landar vältajmat i tider då hela världens kommunikation och sociala samvaro har förändrats. Han undersöker vad som skulle hända om all digital kommunikation plötsligt bröts? I hans roman närmar sig fem människor i en sådan situation existensens innersta rum tillsammans.

Klimatet är en annan ödesfråga, som bland andra Maja Lunde skriver om när hon fortsätter sin klimatkvartett med ”Przewalskis häst”, om världens sista vildhästar. Den följer bland annat en zoolog på 1880-talet, och Eva som bor på en gård i Norge under 2064, då världen faller samman runt henne och dottern.

Även Karl-Ove Knausgård tar upp klimatkrisen, i sin nya tegelsten ”Morgonstjärnan”, där en gigantisk stjärna uppenbarar sig i på himlen, och på oanade vis verkar rucka på tillvaron i människors liv. Men är det ett naturfenomen eller ett bibliskt tecken? Persongalleriet är myllrande, och tillvarons mening ställs på sin spets i överraskande situationer.

Översatta pärlor

Förra året gavs hennes makalösa ”Åren” ut i svensk översättning, liksom ”Min far & kvinnan”. Nu kan man följa franska Annie Ernaux tillbaka till roten av hennes skrivande, i ”En flickas memoarer”. Där berättar hon om sommaren 1958, och sin första natt med en man, på ett sommarkollo i Normandie. Ernaux spårar ursprunget till sitt skrivande liv, som är byggt på skam, våld och svek.

Marie-Hélène Lafons böcker kan tyckas lågmälda i sina skildringar av kassörskor eller lantortsbor. Men hennes känsliga prosa etsar sig fast, med detaljkänsla för det som ömmar. Nu är hon tillbaka med familjesagan ”En sons historia”, som förra året fick prestigefyllda Prix Renaudot i Frankrike.

Tillbaka med nytt är också Kim Thuy. I ”Em”, som betyder både lillasyster eller lillebror på vietnamesiska och ”aime”, älska på franska, handlar det om de tusentals föräldralösa barn som evakuerades från Vietnam till USA 1975.

Brännande identitetsfrågor

I vår nagelfars identitet i böcker som tar upp både ras, klass och kön. Mara Lee undersöker till exempel språkets laddningar i konstruktionen av främlingen, i ”Främlingsfigurer”. I diskussioner om bland andra Dante, Mary Shelley och Virginia Woolf undersöker hon bildspråk, och hur hat och kärlek kan bli uttryck för rasism.

Robin DiAngelo utforskar också begreppet vit skörhet, i en bok med samma namn, med en högaktuell analys om vitas ovilja att se vithetens roll i ett rasistiskt system. Kiley Reid har ett mer satiriskt angreppssätt när hon i ”Vår bästa tid” skriver om en ung tjej som är barnvakt, men som på köpcentret blir anklagad för kidnappning eftersom hon är en svart tjej med ett vitt barn.

I ”Om könets existens” närmar sig också Kajsa Ekis Ekman den kontroversiella frågan om kön, och huruvida det kan definieras utifrån känsla eller biologi.

Efterlängtade

Hennes trilogi om Jana Kippo gjorde dundersuccé, och i vår återkommer Karin Smirnoff med en ny roman, om en industristad i Mellansverige. I Sockerormen förs tre udda 11-åringar samman av sitt musikintresse, och startar ett band med en före detta världsartist och musiklärare. Men i en värld där föräldrarna sviker är frågan om han står för trygghet, eller något helt annat.

En annan bok som är efterlängtad av många är Douglas Stuarts hyllade ”Shuggie Bain”. Han Bookerprisades för romanen som skildrar en ung kvinnas drömmar om att lämna misären i Glasgow runt 1981. Hon delar drömmarna med sin yngste son, som försöker fånga upp sin mor när tillvaron börjar rasa under hennes fötter.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Fler intressanta böcker

Obehaget om kvällarna av Marieke Lucas Rijneveld
Förra året tilldelades denne icke-binäre författare Booker International-priset. Romanen handlar om en lantbrukarfamilj som lever i en sektliknande, strängt kristen miljö. När den äldste sonen går bort i en skridskoolycka lämnas mellandottern Jas åt sig själv med sina tankar och fantasier, som allt mer övergår i vanföreställningar.

Sitt Marie Rose av Etel Adnan
Denna postkoloniala klassiker om inbördeskriget i Libanon handlar om Sitt Marie Rose som arbetar med en dokumentärfilm om syriska flyktingar, när hon kidnappas. Adnan utgår från den koloniserades perspektiv, och berör högaktuella teman som patriarkala bojor, främlingsfientlighet och kvinnlig utsatthet.

Proponeisis av Johan Jönson
I enlighet med Johan Jönsons signum vindlar denna långdikt fram med imponerande omfång, och utgår från ett kroppsarbetarjag som är både individuellt men också del av ett kollektiv.

Hoppets tåg av Viola Ardone
Den har sålts i 160 000 exemplar enbart i Italien och kommer ut i trettiotalet länder – många hoppas nog på att Ardones bok ska likna Elena Ferrantes skildringar av Neapel. Här är det den lille pojken Amerigo som räddas från misären i Neapels spanska kvarter, bara för att senare konfronteras med sitt ursprung.

Stöld av Ann-Helén Laestadius
När Augustpristagaren Ann-Helen Laestadius skriver sin första roman för vuxna handlar det om Elsa, som i barndomen bevittnar hur man dödar en av hennes renar – men hotas till tystnad. Människor ställs mot varandra, och Laestadius skildrar hur spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.

Noveller av Tessa Hadley
Hon skriver med psykologisk insikt på en klar och lyhörd prosa. Den här boken samlar noveller från tre av hennes novellsamlingar, varav tre är opublicerade. Liksom i Hadleys tidigare böcker kan läsaren vänta sig en fördjupad förståelse för den mänskliga naturen och för olika underliggande spänningar som formar våra relationer.

Fakta: Böckernas utgivningsdatum

Vit skörhet av Robin DiAngelo 7/1

Hoppets tåg av Viola Ardone 8/1

Obehaget om kvällarna av Marieke Lucas Rijneveld 12/1

Hundparken av Sofi Oksanen, 15/1

”En uppblåst liten fittas memoarer” av Aase Berg, 9/3

”Hölje” av Pooneh Rohi, 13/1

”Noveller” av Tessa Hadley, 18/1

”Morgonstjärnan” av Karl-Ove Knausgård 20/1

”Tystnaden” av Don DeLillo, 26/1

”Przewalskis häst” av Maja Lunde, 28/1

”Främlingsfigurer” av Mara Lee, 1/3

”Shuggie Bain” av Douglas Stuart, 1/3

”Proponeisis” av Johan Jönson, 9/3

”Är mor död” av Vigdis Hjorth, 25/3

”En flickas memoarer” av Annie Ernaux 11/3

”Bechi” av Koko Hubara, april

”Em” av Kim Thuy, april

”Singulariteten” av Balsam Karam, 4/3

”Jag skriver över ditt ansikte” av Anna-Karin Palm, 12/4

”Vår bästa tid” av Kiley Reid 13/4

”En sons historia” av Marie-Hélène Lafon 15/4

”Sitt Marie Rose” av Etel Adnan, 15/4

”Sockerormen” av Karin Smirnoff 18/5

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL